Da li je odlazak srpskih snaga na KiM zaista moguć?

Jeste da je Rezolucija 1244 i dalje pravno važeća, ali je ona je 'de fakto' – mrtvo slovo na papiru, smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose

Autor: Zvonko Ninkov
10.12.2022. 20:42
  • Podeli:
Vojska Srbije_Foto_ Ministarstvo odbrane-1664203032561.webp Foto: Ministarstvo obrane Republike Srbije

Od vrha države, pre nekoliko dana, dobili smo najavu da postoji mogućnost da Beograd zatraži povratak svojih trupa na Kosovo i Metohiju. UNA je zato proverila šta tačno predviđa Rezolucija 1244 i da li je odlazak srpskih snaga u južnu pokrajinu moguć.

Mogu li srpski policajci na administrativnim prelazima da dobiju pojačanje o kojem zvanični Beograd već danima priča?

U Rezoluciji 1244 piše da će posle povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Kosovo u skladu sa aneksom 2, u kome stoji da će to biti dozvoljeno da bi obavljali sledeće funkcije:

  • vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom;
  • obeležavanje/čišćenje minskih polja;
  • održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine;
  • održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima.

"NATO je učinio povredu te rezolucije, pošto je ovlastio komandanta KFOR-a da može sam da odluči, ako oceni, da li će i kada tih 1.000 vojnika iz Srbije biti poslati na Kosovo. Drugim rečima, on je opreko NATO uzurpirao pravo koje mu ne pripada, jer o tome odlučuje Savet bezbednosti koji je doneo rezoluciju", ističe diplomata Vladislav Jovanović u izjavi za UNU.

Jeste da je Rezolucija 1244 i dalje pravno važeća, kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, ali ona je "de fakto" – mrtvo slovo na papiru.

"U narodu bi se reklo 'nada poslednja umire', a pogotovo tzv. luda nada. To je potpuno i izvan svakog racionalnog diskursa... Ovo je pretnja ratom, kako sam ja razumeo, ideja je da ovo prinudi međunarodne snage da one pritisnu Kurtija da on nešto uradi, a Srbija bi tako spasila mir. Jedna propagadno-marketinška igra", kaže Janjić za UNU.

Sve ovo možda se i moglo sprovesti, napominje Janjić, dok je na Kosovu bio UNMIK, ali tada ni zvanični Beograd nije potezao pitanje implementacije čitave Rezolucije. Posle jednostranog proglašenja nezavisnosti – to je nemoguća misija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()