Davenport otvoreno o ZSO: OEBS spreman da podrži Briselski sporazum pod jednim uslovom

Formiranje Zajednice srpskih opština predviđeno je Briselskim sporazumom iz 2013. godine, ali Priština 10 godina odbija da ispuni tu obavezu.

22.12.2023. 22:00
  • Podeli:
kosovo-pristina-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Šef misije OEBS u Prištini Majkl Davenport izjavio je da je osnivanje ZSO obaveza koja je proizašla iz Briselskog sporazuma 2013. godine. 

"Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom je obaveza proizašla iz prvog sporazuma 2013. godine", rekao je Davenport za RTK2. 

Dodao je da je misija OEBS spremna da podrži sprovođenje i tog sporazuma, ako, kako je naveo, "dođe do jednog statuta koji će biti u skladu sa obavezama u okviru dijaloga i koji odgovara svim potrebama". 

Formiranje Zajednice srpskih opština predviđeno je Briselskim sporazumom iz 2013. godine, ali Priština 10 godina odbija da ispuni tu obavezu.

Govoreći o nesprovođenju odluke ustavnog suda u Prištini o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Davenport je rekao da je stav misije OEBS o tome "jasan" i pozvao na sprovođenje odluke tog suda iz 2016. godine. 

"Pre sedam godina je došlo do ove odluke i nije prihvatljivo da se ne implementira. Reč je o vlasništvu manastira od 24 hektara. Pozivamo nadležne organe da sve svoje obaveze ispune da dođe do upisivanje tog zemljišta u katastar, to je jasna stvar, u pitanju je vladavina prava”, istakao je šef misije OEBS.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()