Đurić iz Njujorka: U Njujorku se vodi intezivna borba, predsednik i sada vodi razgovore sa timom diplomata

Vučić će u Njujorku 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici, sa njim je u Njujork otputovao i srpski šef diplomatije.

20.05.2024. 22:28
  • Podeli:
marko đurić, 14 maj 2024 - TANJUG JADRANKA ILIĆ (1)-66435f829f86e.webp Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je danas u Njujork sa srpskom delegacijom u kojoj je i ministar spoljnih poslova Marko Đurić. Predsednik će u Njujorku 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

Iz Njujorka se večeras obratio šef srpske diplomatije Marko Đurić koji je rekao da se u tom gradu vodi teška borba i da predsednik Vučić i trenutno vodi razgovore sa diplomatskim predstavnicima raznih država.

"U Njujorku se vodi intezivna borba, paralelno sa našim logističkim naporima vode se logistički napori država koje su mnogo jače od naše zemlje, pa se azijske i afričke zemlje suočavaju sa, mogu slobodno da kažem, pritiscima. Svaki kredibilitet koji Srbija ima, i kroz Pokret nesvrstanosti i kroz ekonomski i politički uticaj koji smo gradili godinama, Srbija sada upotrebljava. Delegacija predvođena predsednikom učiniće će apsolutno sve da izvedi najbolji mogući rezultat za Srbiju", istakao je srpski šef diplomatije.

Govoreći o razlici u situaciji koja je bila pre mesec dana i sad, Đurić ističe da je pre mesec dana bila gotova stvar, a sada je situacija drugačija. Niko nije očekivao, istakao je srpski šef diplomatije, da će se Srbija tako jako suprotstaviti rezoluciji i da neće dozvoliti da, uz holokaust i genocid u Ruandi, Srbi budu označeni praktično na posredan način kao odgovorni, kao moralno krivi pred savešću čovečanstva.

"Mi smo se suprostavili toj vrsti nepravde, suprostavili smo se veštačkoj hijerahiji među žrtvama", istakao je Đurić i dodao da kosponzori rezolucije nisu očekivali da će Srbija na ovakav način suprostaviti i dodao da se sve države koje se suprostavljaju ovoj rezoluciji suočavaju sa velikim pristicima.

"Sasvim je sigurno da ćemo sada imati mnogo više onih koji nas poštuju jer smo podigli svoj glas", rekao je Đurić i naglasio da smo procesu stvaranja mreže prijatelja.

Rekao je da ovo nije pitanje odnosa između nas i Bošnjaka, i da nećemo dozvoliti da nama neko lupa stigmu, pravi nas krpom i svađa nas sa komšijama.

"Sutra nas očekuju desetine sastanaka koje će voditi predsednik", dodao je Đurić, ističući da do samog poslednjeg trenutka srpsku delegaciju očekuje plejada poteza koji imaju za cilj da zaustave naše protivnike koji žele da stigmatizuju i žigosuju naš narod.

 "Mi se, boreći se za našu poziciju, borimo za regionalnu stabilnost, borimo se za dobre međuljudske odnose između naroda u našem regionu, protiv podela, protiv svađa, ali i protiv hijerarhije među žrtvama. Da li ćemo posle ovog glasanja imati više prijatelja ili više partnera u svetu? Pa sasvim sigurno da ćemo imati mnogo više onih koji nas poštuju, zbog toga što nismo dozvolili da budemo zgaženi i zbog toga što smo podigli svoj glas za zaštitu naših interesa", poručio je na kraju svog obraćanja Đurić.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()