Đurić u Rimu: Dva velika jubileja svedoče o prijateljstvu Srbije i Italije

Srbija će nastaviti da sprovodi agendu fokusiranu na dalje jačanje ekonomije, uz čvrsto opredeljenje ka punopravnom članstvu u EU

24.07.2024. 15:15
  • Podeli:
marko đurić u rimu, 24 jul 2024 - TANJUG MSP-66a0fdd3e29ef.webp Foto: TANJUG/MSP

Šef srpske diplomatije Marko Đurić razgovarao je danas u Rimu sa predsednicom Odbora za spoljne poslove i odbranu u italijanskom Senatu Stefanijom Gabrijelom Anastasijom Kraksi i rekao da u godini u kojoj obeležavamo dva značajna jubileja - 145. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa i 15 godina strateškog partnerstva- obeležavamo i mnogo vekova prijateljstva između srpskog i italijanskog naroda.

Govoreći o prioritetima Vlade Republike Srbije, Đurić je ukazao da ćemo nastaviti da sprovodimo agendu fokusiranu na dalje jačanje srpske ekonomije, uz čvrsto opredeljenje ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju MSP-a. 

Đurić je rekao da ćemo do kraja 2027. godine završiti sve ekonomske, političke i zakonodavne reforme neophodne za pristupanje Srbije evropskoj porodici, čime će Evropska unija dobiti na snazi, kao i pouzdanog partnera.

Po pitanju aktuelne situacije u našoj južnoj pokrajini, ministar Đurić informisao je sagovornicu sa kojim se sve vidovima ugrožavanja ljudskih i kolektivnih prava suočava naš narod na Kosovu i Metohiji. 

On je naglasio da je potrebna podrška Italije i drugih članica EU, kako bi došlo do implementacije dosad dogovorenih sporazuma u okviru procesa stabilizacije odnosa Beograda i Prištine.

U razmatranju regionalnih i globalnih geopolitičkih izazova, Đurić je ponovio stav Srbije kao međunarodnog partnera i stuba stabilnosti i mira na koji Italija može da računa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()