Evroparlamentarci usvojili Bilčikov izveštaj o Srbiji

U sali je u toku glasanja bilo prisutno 621 od 705 evroposlanika.

10.05.2023. 13:45
  • Podeli:
europska-evropska-komisija-reuters-1666874582242.webp Foto: Reuters

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas izveštaj o napretku Srbije sa 508 glasova za, 76 protiv i 37 uzdržanih.

U sali je u toku glasanja bilo prisutno 621 od 705 evroposlanika.

Nacrt izveštaja je u februaru predstavio izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, a na taj tekst poslaničke grupe podnele su skoro 500 amandmana od kojih su neki postali kompromisni amandmani.

Izveštaj je usvojen u formi Rezolucije, koje nemaju pravno obavezujući karakter.

Podsetimo, poslanici Evropskog parlamenta iz grupa ''Zeleni-slobodna Evropa'', ''Grupe evropskih partija'', ''Grupe obnove'', i ''Leve grupe'', podneli su 11 amandmana na izveštaj EP o Srbiji od 104 tačke koji je usvojen na odboru za spoljne poslove, a u kojima su izrazili niz zabrinutosti na različite teme.

Pored toga, izvestialc EP za Srbiju Vladimir Bilčik podneo je i usmeni amandman, rekavši da ''Evropski parlament najoštrije osuđuje scenu masovnih ubistava u Srbiji u maju 2023. godine i u znak žalosti i solidarnosti poziva na detaljnu istragu''.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()