Grenel: Eskobarov izveštaj lišen činjenica, ne nudi realna rešenja

Ovo svedočenje o Kosovu i Srbiji je lišeno činjenica iz stvarnih događaja na terenu, napisao je Grenel

18.07.2023. 09:39
  • Podeli:
profimedia-0556720377 Ričard Grenel-1669801236551.webp Foto: Profimedia

Bivši specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Ričard Grenel poručio je danas da je izveštaj Gabrijela Eskobara o situaciji na KiM lišen činjenica iz stvarnih događaja na terenu.

"Ovo svedočenje o Kosovu i Srbiji je lišeno činjenica iz stvarnih događaja na terenu i ne nudi realna rešenja", napisao je Grenel na Tviteru.

On je dodao da je Stejt department "nadmudrio" kongresmene Majka Mekola i Tomasa Kina koji predsedavaju Potkomitetom za Evropu pred kojim će Eskobar sutra svedočiti.

"Potrebna nam je odgovornost, a ovo nije to", dodao je Grenel.

Ključni element Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i Aneksu za implementaciju je ispunjavanje obaveze Prištine da se uspostavi Zajednica srpskih opština, navodi se, pored ostalog, u izveštaju Eskobara koji će sutra svedočiti pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.

"Kosovo i Srbija su se dogovorili da međusobno priznaju dokumenta i nacionalne simbole. I, što je najvažnije, prema tom sporazumu, Srbija više neće lobirati protiv Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama", piše, pored ostalog, specijalni američki izalasnik u izveštaju.

Međutim, Eskobar navodi da je, otkako su strane postigle te dogovore, došlo do "ozbiljnih provokacija, eskalacije tenzija i neprihvatljivog nasilja srpskih demonstranata nad KFOR-om, policijom i novinarima na severu Kosova".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()