I Austrija traži od Prištine da uspostavi ZSO: Sve više država otvoreno postavlja uslov za članstvo u SE

Korake za osnivanje ZSO u zamenu za podršku članstvu u Savetu Evrope zatražile su i Nemačka, Francuska i Italija.

10.05.2024. 17:53
  • Podeli:
savet evrope facebook@councilofeurope-660450891c774.webp Foto: Facebook@Council of Europe

Pored država Kvinte i Austrija traži od Prištine da preduzme odlučne korake za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) da bi se obezbedila neophodna podrška u Komitetu ministara za članstvo u Savetu Evrope.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije je u odgovoru listu "Gazeta ekspres" saopštilo da je Austrija jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost tzv. Kosova i da podržava članstvo Prištine u Savetu Evrope.

Zvanični Beč ističe da snažno ohrabruju vladu privremenih prištinskih institucija da preduzme odlučne korake za uspostavljanje ZSO, da bi bezbedno dostigla neophodnu većinu u Komitetu ministara Saveta Evrope.

Korake za osnivanje ZSO u zamenu za podršku članstvu u Savetu Evrope zatražile su i Nemačka, Francuska i Italija. 

Ove zemlje zahtevaju da vlada privremenih prištinskih institucija pošalje Nacrt EU na verifikaciju Ustavnom sudu, što je korak za koji smatraju da bi poslao snažan signal posvećenosti Prištine, kako navode, "manjinskim zajednicama".

Ambasada Francuske u Prištini preporučila je danas vladi privremenih prištinskih institucija da pošalje tzv. ustavnom sudu na razmatranje nacrt statuta Zajednice srpskih opština, uz ocenu da nacrt EU za ZSO do sada predstavlja najbolju i jedinu osnovu za osnivanje te zajednice, prenosi Ekonomija onlajn.

Taj potez bio bi dokaz da Priština radi na pravima manjina, ali i pozitivan korak ka članstvu u Savetu Evrope, navodi francuska ambasada u odgovoru televiziji T7.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()