Kineski predstavnik na Generalnoj skupštini UN: Nećemo glasati za Rezoluciju o Srebrenici

Kineski predstavnik se u kratkom obraćanju izjasnio da Kina neće glasati za Rezoluciju o Srebrenici.

23.05.2024. 16:47
  • Podeli:
generalna skupština un rezolucija srebrenica aleksandar vučić reuters (6)-664f52aa7ce8a.webp Foto: Tanjug

U toku je sednica Generalne skupštine UN na kojoj je, nakon predstavnice Nemačke koja je, kao zemlja konsponzor Rezolucije, predstavila nacrt i predsednika Srbije Aleksandara Vučića.

Kineski ambasador pri UN, Fu Cong rekao je da će njegova država glasati protiv rezolucije, jer ovaj dokument nije u skladu sa osnovnim načelima UN, te izaziva podele u BiH i regionu.

"Nemamo izbora do da glasamo protiv", rekao je kineski ambasador Fu Cong.

Kineski diplomata je naveo da Peking očekuje da sve etničke grupe u BiH da rade na očuvanju Dejtonskog sporazuma i izgradnji zajedničke budućnosti, te da su unutar sistema UN "pokrene istinski sporazum zasnovan na konsenzusu".

Predlog rezolucije podigao je tenzije u BiH, kao i u regionu. Preuranjeno glasanje o predlogu rezolucije ispunjeno ozbiljnim razlikama unutar BiH i regionu. zaključio je Fu Cong.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Generalnoj skupštini UN, na kojoj se glasa o rezoluciji o Srebrenici, da je to visokopolitizovana rezolucija i pozvao sve zemlje članice da ne glasaju.

"Zašto pozivam sve koji se nalaze u ovoj sali da glasaju protiv rezolucije - ovo je visokopolitizovana rezolucija i ja bih postavio tri pitanja na koja nismo čuli adekvatne odgovore od glavnih autora ove rezolucije, od Nemačke", rekao je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()