Ko će naslediti Lajčaka na funkciji specijalnog izaslanika: Otrkiveno i da li će mu biti produžen mandat

Izvori su potvrdili da će izbor Lajčakovog naslednika morati da sačeka završetak procedura za izbor novih lidera u institucijama Evropske unije

05.06.2024. 14:01
  • Podeli:
lajčak tanjuug-65d0672188233.webp Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Mandat specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka biće produžen do imenovanja novog, a kao mogući naslednici Lajčaka pominju se i bivši ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto i diplomata iz Danske Peter Sorensen, piše danas Koha, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Prema rečima neimenovanih diplomata, iako je Lajčak imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj, gde bi trebalo stupi na dužnost 1. septembra, mandat posrednika u dijalogu može da mu bude produžen na izvesno vreme, kako ta funkcija ne bi bilo praznine na toj funkciji.

Izvori su potvrdili da će izbor Lajčakovog naslednika morati da sačeka završetak procedura za izbor novih lidera u institucijama Evropske unije, nakon završetka evropskih izbora koji se održavaju od četvrtka do nedelje.

Havisto i Sorensen imaju iskustva iz regiona Zapadnog Balkana, jer su služili u međunarodnim misijama od KiM do BiH. Ranije je i bivši slovenački predsednik Borut Pahor potvrdio da bi voleo da se nađe u ulozi posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

Evropske diplomate navode da je u ovom trenutku prerano prognozirati ko će biti izabran jer tu odluku treba da donese novi visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, koji će zameniti Žozepa Borelja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()