Ko su najveći pobednici, a ko gubitnici inicijative Otvoreni Balkan?

Za Unu govore predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa i novinar Nikola Lazić

21.12.2021. 14:05
  • Podeli:
otvoreni_balkan_buducnost_srbije_twitter.jpg Foto: Twitter/PrintScreen/buducnostsrbijeav

Jedan od šest sporazuma koji je danas potpisan u Tirani u okviru inicijative Otvoreni Balkan između predstavnika Srbije, Severne Makedonije i Albanije, je Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu. Sporazum o jedinstvenim radnim dozvolama bi na snagu trebalo da stupi 1. januara 2022. godine, a ko je najveći pobednik, odnosno gubitnik ove saradnje, za Unu TV ocenili su predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa i glavni i odgovorni urednik portala Bujanovačke Nikola Lazić.

"Mi smo protiv bilo kakve izolacije. Zalažemo se za principe EU, za političare koji daju više prostora za slobodu kretanja, slobodu kapitala i sl.", navodi Mustafi.

Prema njemu, trebalo bi da se više pažnje posveti problemima Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, pre svega nepriznavanju diploma, neintegraciji studijskih sistema, rečniku predstavnika Vlade Srbije.

Povodom jučerašnjeg paljenja srpske trobojke u Tirani, Mustafa je izjavio da je to svakako neprihvatljivo, ali je istakao da je, takođe, neprihvatljivo to što (ministar) "Aleksandar Vulin recimo, svakodnevno upotrebljava pogrdne i rasističke reči".

 

 

Dobra strana Otvorenog Balkana, prema rečima Nikole Lazića, jeste najava ukidanja administrativnih prepreka za trgovinu od januara sledeće godine.

"Lokalni privrednici to pozdravljaju i kažu da će takav potez doprineti jačoj privrednoj saradnji. Osim toga, tržište Albanije je zanimljivo za srpske proizvode, pravi se priča da se izbegne Kosovo gde na graničnim prelazima važe tarife i razne takse. Napravljen je novi auto-put i put ka Strugi, ako se ponište birokratske procedure otrvara se veliki prostor za razvoj ekonomije i trgovine na jugu Srbije i čitave zemlje", poručio je Lazić.

Kako je dodao, Kosovo je najveći gubitnik jer ne želi da uđe u jedinstveno tržište Albanije, Srbije i Severne Makedonije.

"Dobro je što se pozivaju Kosovo i zemlje Zapadnog Balkana da se pridruže. Bez Kosova, regionalna inicijativa nema puni kapacitet pre svega zbog georgrafskog položaja, pomirenja kome se težilo i ubrzanja pregovora, priče da ćemo ući u EU", naveo je sagovornik Une i dodao da će obični građani još malo čekati pre nego što osete benefite ove saradnje.

Aljbin Kurti koristi ucenjivački kapacitet, smatra urednik sajta Bujanovačke.

"Важни разговори како даље да напредујемо, да се увезујемо и сарађујемо", рекао је председник Србије Александар #Vucic @avucic, након доласка у Албанију, где се састао са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевом. https://t.co/PBvnqXdkgU pic.twitter.com/2AozVA1NTx

— СНС СРБИЈА (@sns_srbija) December 20, 2021

 

"On i Rama pričaju o ujedinjenju i otvaranju granica između Kosova i Albanije, pa u tom slučaju roba i kapital mogu da putuju kako žele", zaključio je Lazić.

Inače, Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu omogućava uvođenje jedinstvene radne dozvole za tri zemlje. Pored njega, biće potpisano još pet sporazuma, o povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana, o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje, o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), kao i o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

U ovaj projekat koji se nazivao "Mali šengen", pozvani su i BiH, Crna Gora i Kosovo, ali zasad ne žele da budu deo te regionalne saradnje.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()