Kurtijev sud u Prištini dao diskreciono pravo sudijama da odluče o suđenju u odsustvu za Banjsku

Takozvano specijalno tužilaštvo u Prištini je 11. septembra podiglo optužnicu protiv 45 osoba zbog Banjske

17.10.2024. 21:26
  • Podeli:
kosovska policija banjska dopisništvo kim tanjug (2)-6514065fa0f1d.webp Foto: Dopisništvo KiM/Tanjug

Samozvani vrhovni sud tzv. Kosova je, nakon razmatranja zahteva osnovnog suda privremenih institucija u Prištini da da mišljenje o tome može li optuženima u slučaju Banjska biti suđeno u odsustvu, saopštio da je diskreciono pravo sudija da odlučuju kako im odgovara.

Ovaj Kurtijev sud je naveo da ne daje pravna mišljenja o dilemama tokom prvostepenog postupka, prenosi Reporteri.

Samozvani osnovni sud privremenih institucija u Prištini je 27. septembra  saopštio da će se obratiti  takozvanog vrhovnom sudu da zatraži mišljenje da li u slučaju Banjska može biti suđeno u odsustvu.

Takozvano specijalno tužilaštvo u Prištini je 11. septembra podiglo optužnicu protiv 45 osoba zbog sumnje da su učestvovale u oružanom sukobu u Banjskoj kod Zvečana u septembru prošle godine. 

Oni se, prema optužnici, terete u vezi sa navodnim "terorizmom" i za navodna krivična dela "protiv ustavnog poretka".

U samozvanom osnovnom sudu privremenih institucija u Prištini 25. septembra  je počelo suđenje trojici Srba uhapšenih nakon sukoba u Banjskoj.

Uhapšeni Vladimir Tolić i Blagoje Spasojević su odbili da se u ovoj fazi postupka izjasne o krivici, dok je Dušan Maksimović izjavio da se ne oseća krivim i da nema nikakve veze sa optužbama navedenim u optužnici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()