Kurtiju se ne sviđa ideja Rame o Kosovu: Priština traži nešto sasvim drugo

Albanski premijer Edi Rama predložio je ranije da se organizuje međunarodna konferencija na visokom nivou kako bi se pronašlo rešenje za krizu na KiM.

01.07.2023. 08:47
  • Podeli:
Aljbin Kurti_Foto Tanjug_Dopisništvo KiM (5)-6491c35a068e3.webp Foto: Tanjug / Dopisništvo KiM

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da bi, umesto održavanja međunarodne konferencije za Beograd i Prištinu koju je predložio albanski premijer Edi Rama, trebalo da se u potpunosti primeni Osnovni sporazum.

"Imali smo međunarodne konferencije u prošlosti i sada imamo osnovni sporazum iz Brisela, od 27. februara ove godine, kao i aneks za implementaciju iz Ohrida od 18. marta. Sve što treba da se uradi je da se taj osnovni sporazum bespogovorno primeni u celosti, na pravičan i izbalansiran način. To mora da se uradi i tome smo posvećeni u Briselu na sastancima koje imamo", rekao je Kurti novinarima u Prizrenu, a prenosi prištinski Reporteri. 

Albanski premijer Edi Rama predložio je ranije da se organizuje međunarodna konferencija na visokom nivou kako bi se pronašlo rešenje za krizu na KiM. 

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel podržao je ideju da se organizuje konferencija sa pojedinim zemljama članicama EU "kako bismo podržali napore posredovanja, zajedno sa SAD, jer smo videli prethodnih meseci poteškoće i eskalaciju situacije".

"Došlo je vreme da se napravi jedan globalni pristup i došlo je vreme da se preduzmu koraci ka noirmalizaciji odnosa Beograda i Prištine", rekao je Mišel.

Govoreći o mogućnosti da se organizuje međunarodna konferencija, hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je međunarodna zajednica i dalje angažovana i da Kvinta kontinuirano vodi razgovore sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()