Lutovac: Teške okolnosti su razlog da se što pre formira vlada

Skupština bi morala da zaseda, morali bismo da imamo vladu koja bi se bavila problemima građana, ali Vučić želi da formiranje vlade prolongira da zadnjeg termina, smatra predsednik DS

09.10.2022. 15:02
  • Podeli:
Zoran Lutovac_Foto Tanjug Vladimir Šporčić (1)-1665322152644.webp Foto: Tanjug / Vladimir Šporčić

Ključni nacionalni interes je da Srbija postane uređena demokratska država, kaže predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. On ocenjuje da je to način da se sve suštinski promeni na bolje, i za poziciju Srbije na međunarodnom planu, i za građane i da bi oko toga trebalo da postoji saglasnost svih.

Lutovac ističe da Srbija, pre svega, treba da uskladi stadarde i vrednosti sa Evropskom unijom jer je, kaže, to naš spoljnopolitički prioritet i dodaje da bismo onda po prirodi stvari imali usklađenu spoljnu politiku sa Unijom.

"Da smo takva država imali bismo veći kredit za traženje nekog izuzetka", rekao je Lutovac u intervjuu Tanjugu u kome je odgovarao na pitanja o uvođenju sankcija protiv Rusije, radu vlade i skupštine, pregovaračkoj poziciji Srbije u razgovorima sa Prištinom, kao i o odnosima unutar opozicije.

On dodaje da vlast ne može da donosi samo popularne odluke, navodeći da su neke odluke u interesu građana, ali da nisu popularne.

"Građani ne moraju da budu svesni da je nešto u njihovom interesu iako izgleda da nije, a onaj ko donosu odluke mora da je svestan toga i da na sebe primi te nepopularne odluke", rekao je on.

Argument za fomiranje vlade

Lutovac smatra i da teške okolnosti i pritisci kojima je izložena Srbija ne mogu da budu razlozi zbog kojih vlada još nije formirana, već, kako kaže, priča o "trećem svetskom ratu" upravo treba da bude argument da se vlada fomira.

"Nemamo vladu jer Aleksandar Vučić hoće da pokaže da nam vlada i parlament nisu potrebni dok je on predsednik. S druge strane, odugovlačenje je stoga što bi to značilo da ne bi bilo više izgovora zašto se ne razmatra usklađivanje sa spoljnom politikom EU", smatra on.

Lutovac tvrdi da će i o terminu održavanja sednice Skupštine Srbije odlučiti Vučić i dodaje da on želi da formiranje vlade prolongira da zadnjeg termina.

"Skupština bi morala da zaseda, morali bismo da imamo vladu koja bi se bavila problemima građana", istakao je Lutovac.

Sankcije Rusiji – nezahvalno pitanje

Na pitanje kako bi DS postupila u ovom trenutku, odnosno da li bi uvela sankcije Rusiji i kako bi rešila pitanje energetske krize koja bi nastala, imajući u vidu zavisnost Srbije od ruskog gasa, Lutovac priznaje da je to nezahvalno pitanje, i smatra da Srbija ne bi došla u tu situaciju da su demokrate mogle da odlučuju o važnim unutrašnjim pitanjima.

"Mi bismo imali uređenu demokratsku državu koja bi već bila u EU i na osnovu toga bi po prirodi stvari imala usklađenu spoljnu politiku. To je pitanje za ove koji su nas doveli u ovu situaciju. Jedno pričaju u Briselu, drugo u Moskvi, treće građanima", tvrdi Lutovac.

Na komentar da se vlast ne bi saglasila sa tim stavom, Lutovac odgovara da građani u Srbiji slušaju priče protiv Brisela i antizapadnu retoriku, a da se u Briselu govori kako se ide ka evropskim integracijama.

"Šaljete poruku mi smo prozapadno orjentisani, imamo dobre odnose sa NATO-om, pa onda demonstrirate voje vežbe sa Rusijom. To nije izbalansirana spoljna politika već laviranje zarad rejtinga", navodi Lutovac.

Dva koloseka

Kada je reč o KiM, predsednik DS kaže da tu treba raditi na dva koloseka, jedan je da se uredi država i da paralaleno sa građenjem države vladavine prava treba normalizovati odnose sa Prištinom, odnosno da učinimo da kretanje ljudi robe i kapitala bude normalno.

"Kada sa jedne strane dobijete jednu uređenu demokratsku državu i s druge strane normalizujete život, onda pitanje statusa nije pitanje života i smrti kao što se sada predstavlja", kaže Lutovac.

On pojašnjava da se pitanje statusa onda postavlja kao pitanje kako naći model da se s jedne strane ispoštuje etničko pravo većinskog življa, a s druge istorijsko pravo na KiM.

"Dok se to ne postigne nećemo postiće stabilno demokratsko rešenje", smatra Lutovac.

Normalna komunikacija sa opozicionim strankama

Odgovarajući na pitanje o odnosima unutar opozicije, konkretno sa Strankom slobode i pravde Dragana Ðilasa koga je kritikovao zbog sastanka sa Vučićem, Lutovac kaže da DS ima normalnu komunikaciju sa svim opozicionim strankama.

"Neke od njih imaju jedan pogled na to kako treba rešavati neke životne problem, drugi imaju neki drugi. DS je oštra opozicija režimu i smtramo da je ključni prioritet da stvorimo demokratski uređenu državu", zaključio je Lutovac.

Na pitanje o radu Skupštine i prvim porukama koje je deo opozicije, među kojima nije DS, poslao u vezi sa rasporedom sedenja, Lutovac je mišljenja da mediji ne bi trebalo previše značaja da daju beznačajnim stvarima.

"Ima mnogo ozbiljnijih stvari. To može da bude problem između dve poslaničke grupe. Nije od javnog značaja da se o tome govori o medijima", zaključuje Zoran Lutovac.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()