Održana skupština Narodne stranke: Vuk Jeremić ponovo izabran za predsednika partije

Na skupštini NS predstavljen je i 'Proglas o srpskom pitanju u 21.veku'

22.10.2023. 14:18
  • Podeli:
Vuk Jeremić foto narodna stranka-653512e295405.webp Foto: Foto: Narodna stranka

Vuk Jeremić predstavio je danas na skupštini Narodne stranke „Proglas o srpskom pitanju u 21 veku“, koji definiše dugoročne strateške ciljeve države i nacionalne politike srpskog naroda i sastoji se od četiri celine – sloboda, samostalnost, samoupouzdranje i snaga.

„Pružamo ruku svim političkim i drugim organizacijama koje baštine nacionalno odgovorna, državotvorna i demokratska opredelenja, institucije, kao i srpske intelektualce iz zemlje i sveta, da zajednički na tome radimo i da za godinu dana od danas, a idealno i pre toga, u Srbiji postignemo jedinstvo oko najvažnijih nacionalnih pitanja“, rekao je Jeremić, a prenosi Narodna stranka u saopštenju.

Jeremić je naveo da sloboda za srpski narod podrazumeva da njegova matica bude istinski demokratska država, zasnovana na vladavini prava.

Narodna stranka

„Neophodno je da se hitno, odlučno i nedvosmisleno odbaci ’francusko-nemački’ plan za nezavisnost Kosova i Metohije, jer in znači međunarodno-pravno zaokruženu državu, takozvano “Kosovo”. Uspostavljanje takozvane kosovske države bio bi početak nestajanja srpske, da li za pet, deset ili 20 godina, svejedno. Da li će ’francusko-nemački’ plan biti sproveden u delo, znaće se 2024. godine“, rekao je Jeremić, a prenosi Danas.

Jeremić je dodao da samostalnost podrazumeva neutralnost, na prvom mestu vojnu, a da bi ona bila održiva, potrebno je uvesti obavezno služenje vojnog roka po ugledu na Švajcarsku i Austriju.

„Politička neutralnost Srbije treba da se ogleda u suzdržavanju od uvođenja sankcija bilo kojoj državi na svetu, osim kada to odluči Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, u skladu sa Poveljom UN. Takođe, Srbija ne treba da podržava vojne intervencije protiv država članica UN koje predhodno nije odobrio Savet bezbednosti. Mi kao narod dobro znamo i šta su sankcije i šta su vojne intervencije, i ne želimo ih nikome“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da „nema ništa od članstva Srbije u EU u doglednoj budućnosti“ i da bi zato Srbija trebalo da zatraži razdvajanje procesa evropskih političkih i ekonomskih integracija, sa ciljem da što pre punopravno pristupi Evropskom ekonomskom prostoru i da ostvari savremene evropske standarde u što kraćem roku.

Predsednik Narodne stranke je naveo da samopouzdanje podrazumeva prosvetu i kulturu koje su okosnica svesti o kolektivnom postojanju jednog naroda.

„Država Srbija mora da preuzme produkciju udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje i da uređuje njihov sadržaj. Ti sadržaji moraju da budu digitalizovani i modernizovani, kako bi odgovarali potrebama savremenog doba“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je snaga četvrti stub „Proglasa o srpskom pitanju u 21. veku“ i da ona podrazumeva oporovak nacionalne ekonomije i demografije.

„Ponovno uspostavljanje finansijske suverenosti je od presudnog značaja. Ko upravlja finansijskim sistemom jedne zemlje, upravlja i njenom ekonomijom i državom. Srbija je, nažalost, predala finansijsku suverenost, ustupajući svoj bankarski sistem strancima, bez mogućnosti da na njega utiče. Zbog toga je neophodno osnovati Državnu razvojnu banku kao stožer jačanja domaćeg sektora, a Centralnoj banci treba omogućiti da kreditira svoju državu i da kupuje njene hartije od vrednosti“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da prodaja vode, zemlje i prirodnih resursa strancima mora da se zabrani.

„Mnogo je manje zlata i ostalih ruda pod nekim tamo brdom, nego na našim njivama i pašnjacima. Zlato je u glavama i rukama naših vrednih ljudi. Očuvanje životne sredine mora da bude najviši državni prioritet. Kopanja litijuma u Srbiji ne sme biti“, zaključio je Jeremić.

Izabrano i šest potpredsednika

Skupština Narodne stranke izabrala je Jeremića za predsednika stranke, a za potpredsednike Sinišu Kovačevića, Vladimira Gajića, Marinu Lipovac Tanasković, Ivanu Parlić, Aleksandra Radojevića i Jovicu Todorovića.

Stefan Jovanović izabran je za generalnog sekretara Narodne stranke, a Slobodan Doklestić za predsednika Izvršnog odbora Narodne stranke, dok je Sanda Rašković Ivić izabrana za predsednicu Političkog saveta Narodne stranke.

 


INTERVJU Miloš Jovanović: Razgovaramo o saradnji sa Narodnom strankom, a za Milana Radoičića neću reći da je kriminalac
POLITIKA
19. okt

Narodna stranka postala deo Grupe evropskih konzervativaca u skupštini Saveta Evrope
POLITIKA
14. okt
Na Skupštini Narodne stranke govorili su Milo Lompar, Boris Malagurski, Vladimir Pavićević i Đorđe Vukadinović.

Skupu su prisustvovali predsednik Dveri Boško Obradović, predsednik Dosta je bilo Saša Radulović, profesori Čedomir Antić, Ratko Ristić, Dejan Mirović i Miloš Ković, kao i Marko Jakšić, Branimir Nešić, Mahmut Bušatlija, Srđan Škoro i drugi, prenosi NS u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()