Opozicija još bez odluke da li uzeti mandate ili ne: UNA pita - šta ako izaberu drugu opciju?

S obzirom na to da opozicija ne prihvata rezultate izbora, pojavilo se pitanje - prihvatiti mandate ili ne?

Autor: Emilija Pešić
22.01.2024. 19:45
  • Podeli:

Rešenje Republičke izborne komisije o dodeli mandata poslanicima u Narodnoj skupštini predstavlja korak ka konstituisanju Narodne skupštine.

S obzirom na to da opozicija ne prihvata rezultate izbora, pojavilo se pitanje - prihvatiti mandate ili ne? 

Proveravali smo - šta bi značilo ako bi odluka pala na drugu opciju i kako bi to uticalo na legitimitet buduće vlade.

Ovako je usvojeno rešenje RIK-a o rasporedu mandata, i iznenađenja nema - naprednjaci će zauzeti čak 129 od 250 poslaničkih mesta u srpskom parlamentu. Najveća opoziciona lista osvojila je 65. Upravo bi toliko bilo upražnjenih mesta kada bi opozicija izabrala da ne verifikuje svoje mandate. 

Zanimljivo, bilo kako bilo, novac će stizati na račun stranaka koje su osvojile dovoljno glasova da se nađu u Parlamentu.

"To sve zavisi od zakonodavstva i pravila igre, kod nas kad osvojite neke mandate i ako ih ne preuzmete vama ide novac za finansiranje stranačkih aktivnosti u skaldu sa pravilima o finanasiranju stranaka. Parlament pod uslovom da ima većinu - sigurnu i stabilnu - može dalje da radi", kaže profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković.

Iako bi Parlament neometano radio, pitanje je kako bi ta odluka uticala na dalji politički život

"Ne bi to srušilo vlast da oni ne uzmu te manadte, kao što ni ulazak ne garantuje da će biti nekih stabilnosti", kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Ako uzmeš kajaćeš se, ako ne uzmeš kajaćeš se - ocenjuje Vukadinović. Ipak, činjenica je da je prisustvom u skupštini predstavnici opozicije podižu svoju vidljivost.

"Meni se čini da će oni na kraju ipak uzeti te mandate i ne mislim da je to pogrešna odluka, ali da li je pogrešna ili prava zavisi od toga šta će da urade sa tim mandatima. Činjenica je da će od toga zavisiti konačna procena i ocena i sud same javnosti to šta će se s tim mandatima uraditi - da je to mnogo važnije od Hamletovske dileme - biti ili ne biti uzeti ili ne uzeti", dodaje Vukadinović.

Od 18 lista koje su učestvovale na izborima, 10 je dobilo poslaničke mandate. Pravila su jasna - skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine od ukupno 250 narodnih poslanika, čime počinje i novi saziv Skupštine Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()