Poseta prijateljima: Italija je ključni partner Srbije i regiona u ekonomskom razvoju i očuvanju mira

Tajani je upoznat sa tim da je u prethodna 24 časa na teritoriji Srbije došlo do otvaranja čak dva velika proizvodna pogona italijanskih kompanija

23.07.2024. 18:55
  • Podeli:
marko đurić, 14 maj 2024 - TANJUG JADRANKA ILIĆ (3)-66435f926f49d.webp Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je danas da je Italija ključni partner Srbije i regiona, kako u ekonomskom razvoju, tako i u očuvanju stabilnosti i mira. Đurić, koji danas i sutra boravi u zvaničnoj poseti Italiji, naveo je da je potpredsedniku Saveta ministara i ministru spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antoniju Tajaniju preneo pozdrave predsednika Srbije i zahvalio na podršci u razvoju ekonomske saradnje između dve zemlje.

On je rekao da je Tajanija upoznao s tim da je u prethodna 24 časa na teritoriji Srbije došlo do otvaranja čak dva velika proizvodna pogona italijanskih kompanija, koje će pomoći da se i srpska i italijanska privreda brže razvijaju i da kao Evropa budu zajedno konkurentniji i na trećim tržištima. 

"I mislim da je upravo ova vrsta ekonomske osovine između Balkana i Italije ključ za konsolidaciju i procesa političke stabilizacije, ali i uvezivanja čitavog regiona u evropske tokove", rekao je Đurić, a saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je iskazao zahvalnost italijanskim prijateljima na podršci evropskom putu Srbije, koja je, kako je rekao, izuzetno značajna i snažna i istakao da očekuje da Srbija do 2027. godine bude u punoj meri institucionalno i u pogledu reformi spremna za članstvo.

"Ali ono što nam je veoma značajno jeste da imamo podršku država, čija politička težina, poput političke težine Italije, može da donese do ključnog napretka u učlanjenju i Srbije i čitavog regiona u Evropsku uniju. Veoma smo zadovoljni nivoom komunikacije na visokom političkom nivou, odnosi između predsednika Vučića, premijera Vučevića i gospodje Meloni su izvanredni", rekao je Đurić.

Ministar je naveo i da se raduje zajedničkoj sednici vlada Srbije i Italije do kraja ove godine, podsećajući da su ove godine već održana tri velika privredna foruma između Srbije i Italije.

"I veoma nam je drago što će se ovaj trend nastaviti. Ove godine obeležavamo i 145 godina naših diplomatskih odnosa, što je izuzetno značajan jubilej, kao i 15 godina strateškog partnerstva između Srbije i Italije", ukazao je on.

Podsetio je da je Italija prva zemlja u Evropi s kojom je Srbija zaključila sporozum o strateškom partnerstvu i iskazao zahvalnost italijanskim prijateljima zbog svega što već decenijama rade na očuvanju mira u našem regionu, ali i na zaštiti manastira Visoki Dečani i naše kulturne baštine na Kosovu i Metohiji. 

Đurić je rekao da Italija, njen narod, ali i vlada te zemlje mogu čvrsto da računaju na Srbiju za podršku u sprečavanju ilegalnih migracija preko tzv. balkanske rute. 

"Srbija je prošle nedelje pristupila sporazumu sa Frontexom i od sada možemo zajedničkim snagama da kontrolišemo balkanski prilaz ilegalnih migracija. Mi smo države koje drže do svojih granica, koje drže i do humanosti i koje će zajednički da se suoče sa ovim velikim izazovom i unapred vam hvala na ovoj sjajnoj saradnji", rekao je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()