Predsednik kratak i jasan: Svi se u svetu naoružavaju, Srbija ne može da čeka da je neko zgazi

Vučić je naveo i da danas vojna industrija ne može da proizvede koliko može da se proda

13.07.2024. 17:33
  • Podeli:
aleksandar vučić u egiptu, 13 jul 2024 - TANJUG MARKO ĐOKOVIĆ-66929781e6f06.webp Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se u svetu svi naoružavaju i da ne može nikoga da kritikuje zbog toga, kao i da se Srbija naoružava, jer, kako je rekao, ne može da čeka da je neko zgazi.

Vučić je na pitanje novinara da je Slovenija najavila da kupuje dodatnu vojnu opremu i da se naoružava, a u hrvatskim medijima se izražava zabrinutost, jer se njihove komšije naoružavaju i navodi da kupuju francuske haubice i raketne sisteme, da troše milione evra, kaže da svi to rade i da ne zna zašto su zabrinuti kada su članica NATO i jedni i drugi.

"Valjda treba da budu srećni. Svi to rade. Šta očekujete drugo. Svi se naoružavaju i svi se opremaju. Ništa ne ide na svetskom tržištu kao alva, baš ništa kao što ide oružje i municija. Ne možete da proizvedete, šta god da proizvedete istog sekunda, samo stavite štanbilj i ode", rekao je Vučić. 

On je dodao da ne možete da proizvedete, koliko može da se proda.

"Skupo je i zato što firme moraju da prave velike profite. Tako da nije to lako proizvesti, mnogo je teško i komplikovano. Zato se mi mučimo, ali kao što vidite i dalje uspevamo da proizvodimo, da budemo proporcionalno svoje veličini jedna, ne mala sila u proizvodnji makar municije", rekao je Vučić. 

Što se oružja tiče, Vučić dodaje da, proizvodimo neke složene sisteme, koji nisu beznačajni, ali još smo daleko od onoga što bi želeo da vidi.

"Kako da kritikujem ove što se naoružavaju,  pa nemam koga da kritikujem. Oni se naoružavaju, mi se naoružavamo, svi se naoružavaju. Šta misle da čekamo? Da čekam da nas neko zgazi, pa će sutra da izmisle neki razlog, a prošli put su izmislili humanitarnu katastrofu", rekao je Vučić i dodao da su razlozi koje su navodili za agesiju na Srbiju bili više nego parodija, ali i tragedija za nas, kao manje i slabije, jer kada je neko jači može da izmisli bilo koji razlog. 

On je rekao i da neki iz regiona koji stalno postavljaju pitanja o Velikoj Srbiji su posle Prvog svetskog rata u kome je Srbija izgubila 28 do 29 odsto stanovništva su od država koje su učestvovale u austrijskim formacijama i u napadu i na našu zemlju postale sile pobednice, zahvaljujući Srbiji i dobile široku autonomiju u okviru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca a kasnije i Kraljevine Jugoslavije.

Vučić je rekao koliko mu je teško da održi i priču o Otvorenom Balkanu koju je podržao i egipatski predsednik Al Sisi i video njen značaj za razliku od mnogih iz regiona, ali i da je za odgovor na to pitanje neophodno razumeti kako su neki dobili svoje države.

Naveo je i da su svojevremeno, dok se priča o Velikoj Srbiji, neki formirali veliku Nezavisnu državu Hrvatsku i uzeli ne samo celu Bosnu i Hercegovinu, već i ceo Srem, do Zemuna. 

"A nikad niko nije pomenuo Veliku Hrvatsku", rekao je Vučić i dodao  da su se svi oni otcepili od Jugoslavije i da su samo Srbi želeli da žive u jednoj državi, a onda su za sve krivi.

"Oni danas kažu, vi Srbi ste uništili Jugoslaviju. Kako? Neće se pozvati ni na jedan dokument, već kao što je to učinila američka ambasada u Sarajevu, reći će pa to je rekao taj i taj u intervju. Čuli ste juče, prekjuče imama Srebreničkog koji je rekao ‚eto u Srbiji, pričaju da je Vučić napadnut, a svi ste videli, stotine kamera je bilo da ga niko nije pipnuo", rekao je Vučić. 

Dodao je da će ga još ubediti da nije ni bio u Potočarima i naveo da jedna laž  sustiže drugu i kad se hiljadu puta ponovi, onda misle da ona može da postane istina. 

"Ne može nikada da postane istina. Ono što njima suštinski smeta, da ja to probam da definišem na taj način, smeta im to što se Srbija više ne plaše ni njihovih hajki, organizovanih, zajedničkih, napada bilo odakle da dolaze", naveo je on.

Dodao je da Srbija ima svoju samostalnost, nezavisnost, da će da čuva mir, ali da Srbija ne samo da nema strah od svih njihovih neistina već nas to podstiče da radimo još više, pre svega na ekonomskom napretku naše zemlje i da gradimo prijateljstva gde god je to moguće.

"Ni od koga ne očekujemo nikakvu pomoć nego da naša zemlja napreduje što više pa će se i drugi setiti da je bilo glupo što su gubili vreme pokušavajući da unište Srbiju, jer u tome neće uspeti", istakao je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()