Savet za nacionalnu bezbednost saglasan da Vladimir Orlić bude direktor BIA

Na sednici je razmatrana aktuelna bezbednosna situacija u regionu sa posebnim osvrtom na stanje u Republici Srbiji

12.06.2024. 16:00
  • Podeli:
vladimir orlić, 2 jun 2024 - foto TANJUG JADRANKA ILIĆ-6669aa65768bb.webp Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je današnjom redovnom sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost. Na sednici je razmatrana aktuelna bezbednosna situacija u regionu sa posebnim osvrtom na stanje u Republici Srbiji.

Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije u skladu sa Zakonom o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije.

Kako se navodi, saglasnost za imenovanje Orlića je data u skladu sa Zakonom o osnovama uređenja službi bezbednosti.

Prema tom zakonu, Savet za nacionalnu bezbednost daje mišljenje Vladi Srbije o predlogu za postavljenje i razrešenje direktora službi bezbednosti.

Orlić je završio Osnovnu školu "Jovan Popović" u Obrenovcu (1998), Matematičku gimnaziju u Beogradu (2002), diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu - Odsek za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, Smer za telekomunikacije (2007), gde je stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva – na Odseku za telekomunikacije i informacione tehnologije (2011).

Obavljao je dužnost zamenika predsednika poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini od 2016. do 2020. godine, potpredsednika Narodne skupštine od 2020. do 2022. godine, kao i predsednika Skupštine Srbije 2022. do 2024. godine.

Član je SNS od 2008. godine, a od od 2021. je potpredsednik Glavnog odbora stranke.

Na mestu vršioca dužnosti direktora BIA od 7. decembra 2023. godine nalazi se Tomislav Radovanović, pošto je prethodni direktor te agencije Aleksandar Vulin podneo ostavku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()