Selaković: Mirdita na Vidovdan predstavlja i više od provokacije

Selaković je naglasio i da kultura postaje ozbiljna žrtva terora Prišitne

17.06.2024. 16:11
  • Podeli:
Tan2023-09-0712514452_6 nikola selakovic tanjug sava radovanovic-653a1838cb1f9.webp Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar kulture Nikola Selaković ocenio je danas da organizacija festivala "Mirdita, dobar dan" na Vidovdan predstavlja više od provokacije i naglasio da je apsolutno uveren da tako nešto u Beogradu, a pogotovo na najsvetiji praznik, ne treba ni da se podrži, ni da se održi. Festival je, kako je naglasio za Tanjug samo karika u nizu lanca koji za cilj ima potpuno identitetsko prekrajanje, reviziju onoga što Kosovo i Metohija jeste. 

"Kada se možete suočiti sa tim da su u stanju da za manastir Visoki Dečani, koji nije samo sakralni objekat, ne samo objekat duhovnog, visokoumetničkog kvaliteta, već na prvom mestu mauzolej, grobnica šefa srpske države, kralja Stefana Dečanskog mogu da pričaju da ne pripada srpskoj kulturi, možete misliti šta će nam raditi sa svim ostalim", rekao je Selaković.

Ministar je naglasio da povrh svega, doći u Beograd na Vidovdan znači sprovoditi vrstu kvazi kulturnog iživljavanja. 

"Dakle, nije im dovoljno što nam narod na Kosovu i Metohiji maltretiraju, što ga šikaniraju, što ih progone, što ih ubijaju, nego još hoće da dođu u naš glavni grad, na naš najsvetiji praznik i da nas nateraju, da ih oberučke prihvatimo i budemo sve srećni i zadovoljni zbog toga što nam rade. To je svojevrsni mazohizam, mogu slobodno da kažem i apsolutno sam uveren da tako nešto u Beogradu, a pogotovo na Vidovdan, ne treba ni da se podrži, ni da se održi", rekao je Selaković.

Ocenio je da organizacija takozvanog festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu i to na Vidovdan, ne predstavlja samo provokaciju, već nešto što manifestuje uopšte odnos albanske, prištinske vrhuške prema onome što je srpska kultura. 

Podsećajući da je patrijarhu Profiriju pre više od mesec i po zabranjen ulazak na KiM gde je krenuo u svoju kuću - u Pećku patrijaršiju - vekovnu kuću poglavara SPC, a glumcu Nenađu Jezdiću da na severu KiM odigra svoju monodramu "Knjiga o Milutinu", Selaković je naglasio da to pokazuje da je kultura postaje ozbiljna žrtva terora Prišitne. 

To, kako je naglasio, pokazuje i da je kultura počela da postaje ozbiljno žrtva onog terora, progona i iživljavanja nad srpskim narodom koji sprovode Aljbin Kurti i čitava njegova grupacija. 

Ministar je naglasio da Priština svoju politiku zasniva isključivo i jedino na otimačini, na krađi.

"Ranije su to bile kuće, imanja, naša sela, naši gradovi, naše svetinje, sada to postaje i ono što je naša kulturna baština", rekao je Selaković i nagalsio da nije odmet ponoviti činjenicu da na KiM pored rimskih, grčkih, srednjovekovnih srpskih i otomanskih spomenika kulture ne postoji ništa što je albanska kulturna baština. 

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je u subotu da Grad neće dati niti jednu saglasnost za korišćenje bilo koje javne površine ili gradskog prostora za održavanje Festivala "Mirdita, dobar dan".

Pozvao je i Vladu Srbije, da, kako kaže, dobro razmisli da li ovakve manifestacije treba dozvoljavati u Srbiji, jer one direktno podrivaju naš ustavno pravni poredak.

"Izričito sam protiv održavanja festivala 'Mirdita, dobar dan' koji godinama direktno falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa, izuzimajući činjenicu da je ono srpsko, čime organizatori festivala dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije", naveo je Šapić i istakao da su organizatori sada "otišli i korak dalje i isti Festival zakazali baš na Vidovdan, gurajući direktno prst u oko celom srpskom narodu i srpskoj državi".

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da smatra da je Festival "Mirdita, dobar dan", čije održavanje je najavljeno za Vidovdan, 28. juna u Beogradu, skup visokog rizika i da bi organizatori trebalo da razmotre njegovo odlaganje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()