Sijarto na skupu 'Srbija nade': Imate sjajnog predsednika, postali smo braća

Sijarto je poručio da se i Srbija i Mađarska suočavaju sa sličnim izazovima, kao i da su izloženi napadima

26.05.2023. 20:31
  • Podeli:
Tan2023-05-2620080578_8 peter sijarto miloš milivojević-6470ff713ef26.webp Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je večeras na skupu "Srbija nade" da Srbija ima sjajnog predsednika zahvaljujući kome Srbi i Mađari imaju istorijsko prijateljstvo.

"Vučić je postigao da umesto istorijskog neprijateljstva sada imamo istorijsko prijteljstvo među nama", rekao je Sijarto u govoru na srpskom jeziku.

"Dobro veče dragi prijatelji Srbi, čast mi je da ponovo stojim pred vama posle četiri godine, u ovom divnom gradu. Predstavljam narod koji Srbe smatra bratskim narodom, ali nije uvek bilo tako. Naša zajednička istorija nas je stavila pred mnoga iskušenja. Često smo jedni druge doživljavali kao neprijatelje, ali se danas sve to promenilo i postali smo bratski narodi", naglasio je Sijarto, koji je specijalni gost na skupu. 

Vašem predsedniku možemo da zahvalimo na tome, istakao je Sijarto.

"Pod rukovodstvom vašeg predsednika Srbija se prema mađarskoj zajednici u Vojvodini odnosi na način koji može da posluži kao primer za ceo svet, zbog čega smo mu mi Mađari zahvalni na tome" istakao je Sijarto.

Kazao je da Mađari kad srpski tim igra protiv nekoga, uvek navijaju za Srbe. Sijarto je poručio da se i Srbija i Mađarska suočavaju sa sličnim izazovima, kao i da su izloženi napadima jer se Mađari i Srbi zalažu za sebe i svoje nacionalne interese, jer i jedna i druga zemlja ima jake lidere.

"Napadaju nas jer želimo mir u Ukrajini i ne želimo da doprinesemo povećanju rizika od eskalacije rata. Napadaju nas jer smo privrženi porodičnim odnosima i jer odbijamo da nam neko sa strane diktira" kazao je ministar.

Istakao je da ove dve države imaju isto i još jednu stvar, da postoje političke snage koje služe stranim interesima, a koji se, kako je istakao, ne ustručavaju da koriste ljudske tragedije kako bi ostvarile političku korist za sebe.

"Ti napadi neće prestati ni u budućnosti. Napadaće nas jer ne mogu da prihvate da mi Mađari i Srbi sledimo svoj nacionalni put i da smo uspešni, ali se ne predajemo ovim nasrtajima , bićemo istrajni i nastavićemo da gradimo snažnu Srbiju i snažnu Mađarsku, kao i srpsko-mađarsko prijateljstvo. Što ste jači vi, tim bolje po nas. Napred Aleksandre, napred Srbijo" poručio je ministar Sijarto.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()