Skupština nastavila raspravu o rebalansu budžeta

Današnje zasedanje počelo je postavljanjem poslaničkih pitanja

08.11.2022. 11:00
  • Podeli:

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su raspravu o predlogu rebalansa budžeta, a sednica je počela postavljanjem poslaničkih pitanja.

Šef poslaničke grupe Zeleno levi blok, Radomir Lazović, pitao je Ministarstvo zaštite životne sredine šta su tačno uradili i koje su mere podneli kako bi smanjili zagađenje vazduha. Lazović je ponovio to pitanje, jer, kako je naveo, do sada nije dobio odgovor od nadležnih.

On je zamenici šefa poslaničke grupe SNS Marini Raguš poklonio knjigu "Vazduh kao zajedničko dobro" jer, kako je naveo, više puta nije dobio pravo da joj replicira u sali i ukaže na problem zagađenja.

Lazović je postavio pitanje i u vezi sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja, čija je primena odložena do 2024. godine. To je važno jer predviđa kontrolu najvećih zagađivača, a njegovo nesprovođenje je signal da, kako je rekao, zagađivači mogu nastaviti da "truju građane". On je zatražio i odgovore od MUP-a i republičkog javnog tužioca povodom izjava Veljka Belivuka koji je rekao da je najviš vrh uključen u rušenje u Savamali.

Šef poslaničkog kluba Dveri Boško Obradović pitao je premijerku šta će uraditi po pitanju štrajka u Pošti Srbije, kao i po pitanju štrajka prosvetnih radnika.

Interesovalo ga je šta je sudbina inicijative o nacionalizaciji NIS-a, te da li će Srbija preuzeti ili će ga preprodati kompanijama na zapadu.

Pitao je i da li je tačno da će cena struje za privredu biti povećana, kao i kakve je sporazume nedavno u Berlinu potpisala premijerka Ana Brnabić.

Pare za mlade, penzionere i energente

Obrazlažući predlog rebalansa budžeta pred skupštinom u ponedeljak, ministar finansija Siniša Mali je rekao da se njime obezbeđuje novac za mlade i penzionere, i sigurno snabdevanje energentima.

Predlogom rebalansa predviđeni su ukupni prihodi i primanja od 1.709,5 milijardi dinara.

Za kapitalne investicije je izdvojeno 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto BDP-a, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 512,7 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto BDP-a.

Nije tačno da je predloženi rebalans budžeta inflatorni, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali u Skupštini Srbije reagujući na izjavu poslanika Stefana Jovanovića iz Poslaničke grupe Narodna stranka.

Rekao je i da je Narodna stranka protiv povećanja subvencija poljoprivrednicima, protiv povećanja penzije od devet odsto, te naveo da je u rebalansu 15 milijardi dinara više za socijalna davanja za prvorođeno, drugorođeno i trećerođeno dete i za rešavanje stambenog pitanja za mlade majke.

Regujući na Jovanovićevu ideju da se porez na dodatu vrednost za hranu smanji sa 10 na jedan odsto, Mali je ocenio da je to tipična populistička ideja i da se ona i u našem regionu loše pokazala.

U tom smislu naveo je primer Hrvatske koja je tako postupila i zatim priznala da nije uradila dobro.

„Hrvatski ministar finansija je pre oko dva meseca priznao da smanjenje PDV na hranu nije urodilo plodom“, rekao je Mali.

Naveo je da u slučaju smanjenja PDV hrana ipak poskupljuje, a budžet ostaje uskraćen zbog smanjenja prihoda od tog poreza.

Zbog toga je upozorio da je potreban oprez i poručio: "Mi vodimo odgovornu ekonomsku politiku. Naše mere su ozbiljne, kontrolišemo cene šecera, mesa, mleka i time čuvamo životni standard i obuzdavamo inflaciju a i cene goriva držimo pod kontrolom“.

Istakao je da je država preuzela na sebe najveći teret ove krize, kao što je bio slučaj i za vreme pandemije kovida 19.

U toku rasprave u ponedeljak poslanici opozicije su iznosili primedbe na rebalans budžeta, ocenjujući da on nije u skladu sa trenutkom i krizom u kojoj se nalazimo, dok su poslanici vladajuće koalicije najavili da će glasati za predloženi rebalans.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()