Skupština Beograda o budžetu za 2023.

Jedna od najznačajnijih stavki je to što je budžetom predviđeno da od septembra sledeće godine vrtići budu besplatni za svu decu na teritoriji Beograda kada je reč o gradskim vrtićima

26.12.2022. 10:34
  • Podeli:
Skupština grada Beograda_Sednica_Foto Tanjug Vladimir Sporčić-1664362137513.webp Foto: Tanjug / Vladimir Sporčić

Sednica Skupštine grada Beograda počela je danas oko 10 sati, a najvažnija tačka dnevnog reda je budžet za sledeću godinu, koji ukupno iznosi 205,5 milijardi dinara.

Prema najavama gradskih čelnika, jedna od najznačajnijih stavki je to što je budžetom predviđeno da od septembra sledeće godine vrtići budu besplatni za svu decu na teritoriji Beograda kada je reč o gradskim vrtićima, ali i naknadama koje Grad plaća za boravak dece u privatnim vrtićima.

Planirano je i da od septembra naredne godine budu besplatni udžbenici za sve beogradske osnovce i srednjoškolce.

Kada je reč o socijalnoj zaštiti, najavljeno je da će biti povećan broj personalnih asistenata kako bi se smanjile liste čekanja, usluge gerontodomaćica i dnevni boravci za decu sa smetnjama u razvoju biće besplatni, dok će druga socijalna davanja ostati ista ili biti povećana u odnosu na ovu godinu.

Budžetom su, između ostalog, predviđene i velike investicije, posebno kada je u pitanju putna infrastruktura.

Osim o budžetu, odbornici će na sednici raspravljati i o predlogu odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2023. godini.

Pred odbornicima su Predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluku o raspodeli neto dobiti iz 2021. godine gradskih javnih preduzeća, zatim Predlog rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja za 2023. godinu, izmena Odluke o lokalnim komunalnim taksama, izmena Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina, kao i Predlog cenovnika usluga organizacionih jedinica Gradske uprave Beograda.

Na dnevnom je i predlog odluke o dodeli naziva ulice sa imenom Zorana Žunkovića na Savskom vencu, predlog odluke o podizanju spomenika Agostinu Netu i predlog odluke o prenosu osnivačkih prava Grada Beograda nad Muzejom afričke umetnosti.

Pred odbornicima je i Predlog akcionog plana za sprovođenje strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji Beograda za period od 2022. do 2024. godine, kao i utvrđivanje Predloga odluke o izmenama i dopunama Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite.

Osim toga, raspravljaće se o izmenama i dopunama Odluke o komunalnom redu, ali i predlogu odluke o upravljanju parkovima i obezbeđivanju uslova za njihovo uređenje, upotrebu, unapređenje i zaštitu na području Voždovca, Vračara, Zvezdare, Zemuna, Novog Beograda, Palilule, Rakovice, Savskog venca, Starog grada i Čukarice.

Odbornici će raspravljati i o izmenama i dopunama Odluke o taksi prevozu, predlogu odluke o sufinansiranju programa od javnog interesa iz oblasti promocije preduzetništva i zapošljavanja na teritoriji Beograda i izmenama Odluke o načinu, uslovima i kriterijumima za izbor korisnika sredstava u okviru mera i aktivnosti za podršku razvoja inovativnih delatnosti.

Na dnevnom redu su i izmene Odluke o načinu, kriterijumima i merilima za izbor programa i projekata u turizmu koji se sufinansiraju iz gradskog budžeta, kao i izmene Odluke o načinu, uslovima i kriterijumima za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za podršku razvoju preduzetništva.

Na dnevnom redu je i Predlog zaključka o obavezi pribavljanja prethodnog odobrenja gradskog Sekretarijata za finansije za pokretanje postupaka javnih nabavki radi zaključenja ugovora o javnoj nabavci dobara, usluga i radova, te zaključenja okvirnog sporazuma, kao i izmena Odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome je nosilac prava javne svojine Grad Beograd, odnosno na kome Grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja.

Uoči početka sednice odbornici opozicije održali su konferenciju za novinare na kojoj su, između ostalog, izneli kritike u vezi sa predloženim budžetom navodeći da je "korumptivan", da nije u interesu građana i da nije finansijski ostvarljiv.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()