Slučaj Račak i veze sa Bučom: Istražni sudija u Prištini ekskluzivno za UNU

'Laž je da se u Račku desio masakr albanskih civila, koju je u javnost izneo Vilijam Voker, američki špijun i balkanski kasapin", kaže Danica Marinković koja je tog 15. januara među prvima ušla u selo

27.05.2022. 18:15
  • Podeli:
Danica Marinkovic_una-1663944830098.webp Foto: UNA

Poređenje Račka sa ukrajinskom Bučom ponovo je u žižu interesovanja vratilo slučaj koji je bio povod da NATO 1999. bombarduje SR Jugoslaviju. O tome da li je uopšte bilo masakra u tom selu, razgovaramo sa tadašnjim šefom istražne ekipe Okružnog suda u Prištini Danicom Marinković.

Iako je prošlo 23. godine od nečega što prištinske vlasti nazivaju 'masakrom nad nedužnim civilima', sagovornica UNE koja je bila tamo tog 15. januara bila tamo, kaže da je netačno da se u selu Račak desio masakr albanskih civila.

"To je jedna laž, koju je u javnost izneo Vilijam Voker, američki špijun i balkanski kasapin. Kao istražni sudija sa svojim saradnicima, ekipom za uviđaj, sam nakon izvršenog uviđaja i pokušaja sprečavanja u trajanju od tri dana, jer se pucalo se na nas, imali smo i pretnje, ipak ušli u selo Račak i pronašli veliku količinu oružja različitog kalibra, razne municije, pronašli smo rovove gde su bili locirani teroristi, pronašli smo njihov štab, njihove sveske za evidenciju...", navodi ona.

Kaže da su u džamiji pronašli 40 leševa.

"Sve je to bila izrežirana predstava, unapred smišljen scenario jer je njima trebao povod za agresioju NATO na Jugoslaviju. Sa mnom su tada u Račak ušli pripadnici domaćih i stranih televizija, novinara, sve što sam ja videla taj dan, i oni su. Bili smo transparentni, dozvolili smo im da snimaju, da gledaju, da pitaju. Čak su bili prisutna i trojica predstavnika Vokerove misije u to vreme i bilo im je sve jasno, nego je scenario smišljen i nisu smeli glasno da razmišljaju i iznesu svoje mišljenje", dodaje Marinković.

O tome da je bilo pokušaja da je spreče da izvrši uviđaj, pisala je i finska forenzičarka Helena Ranta. 

"Ona je 2008. godine u autobiografiji izjavila, a isto je rekla i ruskim i nemačkim novinarima, da je trpela velike pritiske od Vokera, ali da je u tom trenutku tako morala da izjavi, a da je imala saznanja i dokaza da tamo nije bilo maskra nego da je su to bili pripadnici terorističke bande", ispričala istražni sudija. 

Da podsetimo, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, dotakao se bombardovanja Kosova i Metohije poredeći Račak i Buču. On je podsetio da je Vilijam Voker, koji je bio na čelu OEBS-a, proglasio nekoliko leševa koja su otkriveni u selu Račak za genocid. 

"Na isti način je to bilo urađeno i 23. aprila u Buči, kod Kijeva. To je ista šema. Ona radi, nezavisno od toga da li ona nekoga ubeđuje ili ne. Oni nisu ni morali nikoga da ubeđuju. Izbombardovali su Jugoslaviju. Formirali nezavisno Kosovo, kršeći sve principe OEBS-a. Samo su rekli: tako će biti.  Na Krimu, nakon referenduma, oni su rekli: samoproglašenost Kosova može, a samoproglašenost Krima - ne, to se sve vidi golim okom, i za to niko i ne pocrveni od stida", izjavio je Lavrov.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()