Stano: Briselski sporazum i dogovor iz Ohrida pravno obavezujući za Beograd i Prištinu

U pismu koje je dostavila Vlada Srbije izražena je rezerva na deo deklaracije koji se odnosi na primenu Briselskog i Ohridskog sporazuma

15.12.2023. 11:39
  • Podeli:
profimedia-0791442314 peter stano-657c2d1147422.webp Foto: Profimedia

Briselski sporazum i dogovor iz Ohrida su u celini pravno obavezujući i za Beograd i za Prištinu, izjavio je portparol EU Peter Stano reagujući na pismo Vlade Srbije u kojem je izražena rezerva u vezi sa Briselskom deklaracijom, usvojenom na Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu.

"EU naglašava da je Sporazum u celini obavezujući za obe strane. Primena sporazuma u celini je integralni deo njihovog puta ka EU", izjavio je Stano.

U saopštenju se ističe da su Briselski sporazum o putu ka normalizaciji i Aneks o implementaciji iz Ohrida postali pravno obavezujući kroz pisanu izjavu Visokog predstavnika Žozepa Borelja od 18. marta.

"Ovo je dosledna pozicija EU, koja je bila javno saopštena više puta", rekao je Stano.

U pismu koje je dostavila Vlada Srbije izražena je rezerva na deo deklaracije koji se odnosi na primenu Briselskog i Ohridskog sporazuma.

"Dogovor o putu ka normalizaciji i njegov prilog o implementaciji, kako je navedeno u Deklaraciji, smatra se prihvatljivim samo u kontekstu koji se ne odnosi na bilo kakvo de fakto ili de jure priznanje takozvanog Kosova", navedeno je u pismu.

Kako navode evropski diplomatski izvori, vlada Srbije je u četvrtak poslala još jedno pismo predstavnicima EU, kako bi dodatno razjasnila svoju poziciju.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()