Teror na severu KiM: Zatvoreno više od 20 pravaca, ljudima onemogućeno da dođu do kuća i imanja

Kurti je zatvaranjem prelaza za ulazak srpske robe iz pravca centralne Srbije izazvao nestašice među srpskim stanovništvom

23.10.2023. 12:49
  • Podeli:
Tan2023-04-2912054358_1 kosovo leposavić dopisništvo kim ptanjug-64709717e3ceb.webp Foto: Tanjug/Dopisništvo KiM

Privremene prištinske institucije su na severu Kosova i Metohije zatvorile više od 20 alternativnih ruta, pa je tako, pod parolom suzbijanja nelegalnih aktivnosti, više hiljada Srba u opštinama Leposavić i Zubin Potok sprečeno da se kreće do svojih kuća, imanja, posla, škole i lekara, što još jedan vid sprečavanja normalnog života na tom prostoru.

Prištinske vlasti na mnogim lokalnim pravcima postavile betonske barikade.

Više od 20 alternativnih ruta podno Rogozne i Kopaonika, koje Priština vidi kao „put šverca“, a za Srbe su put preživljavanja i prečica do gradova u centralnoj Srbiji, blokirano u rasponu od mesec dana.

Kurti je zatvaranjem prelaza za ulazak srpske robe iz pravca centralne Srbije izazvao nestašice među srpskim stanovništvom, već je i odlučio da meštane ovih krajeva spreči da proizvode hranu ili prikupe ogrev za zimu.

Jedan penzionisani prosvetni radnik iz sela s leve strane reke Jošanice, kojem je imanje sada s druge strane barikade, rekao je za Politiku da na tom prostoru žive u logoru i da se ni noću ne osećaju bezbedno.

"Dosta nam je priče. Mi ovde živimo u logoru. Sad su nas ogradili. To što danonoćno idu gore-dole, u onim borbenim vozilima, to je isto posebna priča. Zaređali se pa traže neko oružje. Pretresi, hapšenja.. Da živimo u čekanju da nas hapse. Da nam upadaju u kuće ", rekao je on.

Takođe, i jedan mladić je za taj list rekao koliko je situacija teška na prostoru KiM.

"Šta više da pričamo, Odsečeni smo od sveta. Od matice. Nismo išli u Novi Pazar da 'švercujemo', nego odemo kod rodbine, idemo kod lekara. Nekad nešto i kupimo",  rekao je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()