Trodnevna žalost u srpskim sredinama na KiM: Ulaz i izlaz iz Banjske i dalje nije dozvoljen

Ulazak u selo i dalje nije dozvoljen, dok meštani mogu izlaziti i ulaziti zbog medicinskih potreba, kao i u kupovinu osnovnih namirnica

26.09.2023. 08:58
  • Podeli:
banjska kosovska policija dopisništvo kim tanjug-6512809c937c5.webp Foto: Dopisništvo KiM/Tanjug

Situacija u selu Banjska, nakon sukoba tzv. kosovske policije i lokalnih Srba, i dalje je napeta.

Zabranjen izlazak iz Banjske, zatvoreni Brnjak i Jarinje

Ulazak u selo i dalje nije dozvoljen, dok meštani mogu izlaziti i ulaziti zbog medicinskih potreba, kao i u kupovinu osnovnih namirnica, rekao je za Tanjug zamenik direktora tzv. kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.

Eljšani je rekao da su dve osobe uhapšene u hotelu u selu Banjska, nakon što je, kako on tvrdi, na parkingu hotela pronađen automobil pun oružja.

Dopisištvo KiM/Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković prethodno je saopštio da Srbi na severu KiM prolaze nezapamćeni teror "o kome nećete čuti reč osude od strane međunarodnih predstavnika", te da u srpske kuće ulaze specijalci Rosu i prebijaju civile, šamaraju ih i vređaju.

"Tokom dana na severu su na više sati bili privedeni vozač i tehničar srpskog saniteta u bazu Rosu na Brnjaku. Razbijeni su danas delovi kompleksa “Rajska banja”, a troje zaposlenih je proizvoljno uhapšeno. Takođe, kosovska policija je demolirala i prostorije Pošte u Banjskoj", istakao je Petković u sinoćnjem obraćanju.

Trodnevna žalost u srpskim sredinama na KiM

Već 48 sati administrativni prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni su za prolazak iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju. Punktovi su u tom pravcu zatvoreni čak i za pešake.

Pripadnici kosovske policije i dalje nemaju ni nezvaničnu informaciju kada će prelazi biti otvoren.

Dopisništvo KiM/Tanjug

Trenutno prolazak iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju moguć je samo na administrativnom punktu Merdare.

Srpska lista saopštila je da su danas, sutra i prekosutra dani žalosti u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

"Proglašavaju se 26, 27. i 28. septembar danima žalosti povodom pogibije.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()