Vučić na ceremoniji povodom Dana srpskog jedinstva: Neće tuđin nikada odlučivati o nama

Na početku svečanosti intonirane su himne Srbije i Republike Srpske

15.09.2023. 18:38
  • Podeli:
dan srpskog jedinstva foto srna-650487e73b6a5.webp Foto: Srna

Centralna manifestacija "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave" počela je večeras u Nišu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Praznik zajedno obeležavaju Srbija i Republika Srpska, a svečanost je počela intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde".

Događaju prisustvuju i patrijarh Porfirije, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministri u Vladi Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković i veliki broj zvaničnika kao i građana.

Na početku svečanosti intonirane su himne Srbije i Republike Srpske.

Patrijarh: Pravoslavna vera i crkva čuvale su srpsko jedinstvo

 Prisutnima se prvi obratio patrijarh srpski Porfirije.

"Radujem što sam ponovo sa vama ovde u Nišu, drage Nišlije, žitelji carskog Konstantinovog grada, grada koji je stamen i kamen crkve Božije u našem narodu. Ovde je svetlost Hristovog učenja zasjala utvrđena vernošću, junaštvom", istakao je patrijarh.

Patrijarh je podsetio na Čegar i ćele kulu i rekao da oni svedoče da srpski narod ovoga kraja nepogrešivo razume šta je to jedinstvo i šta je to sloboda.

"Posebno mi je drago što zajedno sa vama upućujem čestitku celom našem narodu gde god se nalazio. Jer po reči pesnika "i svuda gde je srpska duša koja tamo je meni otadžbina moja, moj dom i moje rođeno ognjište". Zato odavde čestitamo svim našim sunarodnicima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Mi danas dižemo našu zastavnicu trobijku u ime Boga i za spasenje naše, za spas našeg ali i svih naroda koji sa nama žive što jemči dvoglavi orao sa štitom", istakao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije poručio je večeras  u Nišu, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da je kroz istoriju pravoslavna vera i crkva čuvala srpsko jedinstvo i da je zato i u današnjosti odgonetka svih srpskih nedoumica i rešenje za opastanak našeg naroda u budućnosti.

"Zato je odgonetka svih srpskih nedoumica u sadašnjosti i rešenje za opastanak u budućnosti pored svih legitimnih i dobrih trudova i napora. Kako kaže sveti vladika Nikolaj - vera večna, vara slavna i vera naša pravoslavna", istakao je Porfirije u govoru na svečanosti u hali "Čair", u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, kao i članova vlada Srbije i Srpske.

Poželeo je svima srećan i blagosloven Dan srpkog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

"Zar nije pravoslavna vera i pravoslavna crkva kroz svu istoriju oblikovala naš narod i davala smernice i negovala upravo jedinstvo bez obzira na prilike i neprilike koje su narod snalazile. I kad nije bilo srpske države bilo je jedinstva srpskog naroda, a hvala Bogu danas ima srpske države i Republike Srpske, ali i tada kada toga nije bilo postojala je pravoslavna crkva u Srba", naveo je Porfirije.

Kako je rekao, zar i danas nije slična sitaucija kada nas ima ne samo u vekovnim zavičajima širom Balkana nego kada smo narod rasejan širom sveta.

"Zar i danas nije upravo sveta vera pravoslavna i crkva u našem narodu roditelja i čuvarka i tog neotuđivaog jedinstva, podržana jedinstvom nas u državi Srbji i u Republici Srpskoj", poručio je Porfirije.

Obraćanje Milorada Dodika

Nakon patrijarha Porfirija, okupljenima u Nišu obratio se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je na početku svog obraćanja rekao da je ovaj praznik uspostavljen zahvaljujući inicijativi predsednika Srbije.

"Ovde me neko pitao kako je tamo. Ja nisam tamo, ja sam uvek ovde, ja pripadam ovde", rekao je Dodik i dodao da ne pripada nigde drugde nego ovom srpskom biću.

"Uvek žele da razbiju naše nacionalno jedinstvo, da priznamo i damo sve ono što imamo da bismo se nekome dopali, a tako ne može", rekao je Dodik, obraćajući se prisutnima, pohvalivši, kako kaže, državnički pogled na stvari predsednika Srbije.

Nakon patrijarha Porfirija i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, prisutnima se obratio Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije.

Obraćanje presednika Vučića

"Teško se obratiti posle patrijarha Porfirija i presednika RS Milorada Dodika, mnoge stvari bih vam mogao reći, a mnoge moram da prećutim.  Poseban sam na ovaj praznik, odluku o ovom prazniku doneli smo zajedno predsednik Dodik i ja", rekao je na početku obraćanja predsednik Vučić.

"Ponosan sam na praznik koji danas svetkujemo. Živimo u mnogo zemalja ali imamo jednu zastavu,  svoje ime i prezime i svoj rod koga se ne stidimo, nemojte našem narodu da oduzimate pravo da se zovemo Srbima", rekao je Vučić i pozvao sve Srbe da budu ponosni na to što su Srbi i da ostanu jedinstveni i složni gde god da žive. 

"Ponosni smo na svoju slobodu, sami branimo i čuvamo svoje nebo i narod, neće tuđin nikada odlučivati u Srbiji, to je prošlo vreme. Nikada tuđin neće odlučivati o Srbiji", istakao je predsednik Vučić.

"I kad nam kažu odrecite se Kosova i Metohije, odrecite se svojih prava, a mi kažemo a kako da se odreknemo svog imena i prezimena, svoje dece, svoje budućnost, svoga. Nećemo i nema te cene koju nećemo da platimo da svoju slobodu, svoju trobojku, svoje ime i prezime da sačuvamo", rekao je Vučić obraćajući se prisutnima.

 Kad me pitate odakle sam ne znam šta bih rekao, po ocu sam prekodrinski Srbin, po majci iz Vojvodine. Ali ja sam pomalo i iz Niša, Pirota, Leskovca, Kikinde, Subotice, Pljevalja, Berana, odsvuda gde ima srpskog roda", kazao je Vučić i zahvalio se Srbima na KiM koji trpe teror Kurtija, ali i onima u Crnoj Gori.

"Neka živi naš narod, naša trobojna zastava! Živela Srbija, živela Srpska", rekao je Vučić na kraju svog obraćanja.

Praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građana praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, a prošle godine u Bijeljini.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()