Vrhovni sud Hrvatske oslobodio optuženog za ratni zločin nad oficirima JNA u Bjelovaru

Šimić je, navodi se u optužnici, nepoznatoj grupi naoružanih pripadnika hrvatskih snaga naredio da trojicu vojnih lica odvedu na stranu i zatim ubiju

06.09.2023. 17:07
  • Podeli:
jna profimedia-0285677412-64f89589e57ed.webp Foto: Profimedia

Bivši ratni predsednik Kriznog štaba u Bjelovaru Jura Šimić oslobođen je danas pravosnažno, na osnovu presude Vrhovnog suda u Zagrebu, za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, objavio je regionalni portal Bjelovar.live. 

Optužnica je Šimića teretira za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, tokom oslobađanja bjelovarske kasarne 1991. godine.

On je optužen da je nakon nakon oslobođenja bjelovarske kasarne, koja se tada zvala "Božidar Adžija", 29. septembra 1991. godine od 18 do 19:30 sati iz kolone zarobljenih 60 oficira i 150 vojnika JNA izdvojio tri vojna lica.

Bili su to komandant 265. mehanizirane brigade pukovnik Rajko Kovačević, potpukovnik Miljko Vasić i kapetan 1. klase Dragiša Jovanović.

Šimić je, navodi se u optužnici, nepoznatoj grupi naoružanih pripadnika hrvatskih snaga naredio da trojicu vojnih lica odvedu na stranu i zatim ubiju, što su ovi učinili pucanjem iz vatrenog oružja.

Šimiću je pretila kazna od pet do 20 godina zatvora, ali je pravosnažno oslobođen svih optužbi, uz obrazloženje Vrhovnog suda u kome se kaže da je prvostepena presuda bila ispravna i da on nije imao nikakvu ulogu u komandovanju akcijom oslobađanja bjelovoarske kasarne, komandovanju vojnim jedinicamai jedinicama policija.

Sud je presudio da je Šimićeva uloga bila iskjlučivo politička.

Vrhovni sud je tako žalbu državnog tužioca i potvrdio oslobađajuću presudu koju je doneo Županijski sud u Rijeci 2. oktobra 2019. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()