Vučević: Ambasada SAD u Sarajevu pokazala elementarno nepoznavanje Dejtona

Mora da se stvara prostor za razgovor, jer nas sve drugo vodi u pogoršanje sutacije, naveo je Vučević

11.06.2024. 21:54
  • Podeli:
Tan2023-07-1413312471_8 miloš vučević jadranka ilic-64b13a00bda6b.webp Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da nije iznenađen negativnom reakcijom Ambasade SAD u Sarajevu na održani Svesrpski sabor, ali da jeste činjenicom da je Ambsada time pokazala elementarno nepoznavanje Dejtonskog sporazuma, ondosno Ustava Bosne i Hercegovine, pre svega po pitanju imovine koja pripada entitetima.

Vučević je za RTS rekao da su sve 53 tačke Deklaracije između Srbije i Republike Srpske poptisane u okviru Svesrpskog sabora apsolutno u duhu Dejtonskog sporazuma, kao i da ni na jedan način ne vode ka njegovoj opstrukciji.

Dodao je da je Dejtonski sporazum doneo 29 godina mira u Bosni i Hercegovini i da ona mora da nastavi da ga čuva, kao i da je Srbija garant tog sporazuma.

Vučević je podsetio i da je sam predsednik Aleksandar Vučić u reakciji na objavu Američke ambasade u Sarajevu rekao da njena tvrdnja nije 
utemeljena u pravu i međunarodnim sporazumima.

Naglasio je da mora da se stvara prostor za razgovor, kao i da nas sve drugo vodi u pogoršanje sutacije, iz koje se ne bi išlo u proces deeskalacije i kretanju ka boljim odnosima, već u proces dezintegracije, tj. udaljavanja i nerazumevanja.

"Mir je preko potreban i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima. Verujem da smo svi dovoljno zreli da nećemo ići u put koji je katastrofalan za svakog, već da ćemo razgovarati o budućnosti",naglasio je Vučević.

Dodao je da će se na taj način vršiti dalja integracija regiona, stvarati nove investicije, graditi putevi i pruge, i ići ka rastu standarda svih građana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()