Vučić: Iskopavanja litijuma ne može da bude bez najviših ekoloških standarda

Vlada Srbije sada proverava dokumentaciju i sve papire koji su dostavljeni

30.06.2024. 15:01
  • Podeli:
iskopavanje litijuma, litijum, zapadna australija, rudarenje, rudarstvo - shutterstock-66814d9e08200.webp Foto: Shutterstock

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je danas da iskopavanja litijuma u Srbiji neće nikada moći da bude ako ne budu zadovoljeni najviši ekološki standardi kao i da će o tome prethodno da se izjasne građani.

"To ćemo proveriti sa našim narodom", rekao je Vučić.

On je rekao i da Vlada Srbije sada proverava dokumentaciju i sve papire koji su dostavljeni o iskopavanju litijuma kako bi proverila sve potencijalne mere ekološke zaštite.

"Sad Vlada to proverava. Onda mora da upozna celu javnost o čemu je reč, pa da to prođe kroz sud javnosti", rekao je Vučić.

On je ocenio da bi iskopavanje litijuma pozitivno uticalo na demografiju u Srbiji, pogotovo u Podrinju.

"Ovo nam je jedina šansa da obnovimo narod, da obnovimo demografiju u Podrinju, prazno nam je Podrinje i sa jedne i sa druge strane Drine", naveo je Vučić.

Dodao je da očekuje da će najveće svetske lidere okupiti u Beogradu kako bi razgovarali na temu litijuma.

Govoreći o pritiscima protiv iskopavanja litijuma i demonstracijama koje su se desile pre par godina, Vučić je rekao da je kriv što nije na vreme video "neverovatnu šahovsku minijaturu" iza koje su stajale, kako je naveo, određene strane službe.

"Iza svega toga se krila najprljavija manipulacija najmanje dve zapadne službe, koje su želele da spreče ubrzani napredak i razvoj srpske države", izjavio je Vučić i dodao da sebi nije mogao da oprosti što na vreme to nije video. 

Naveo je da je suština u tome da Srbija ne treba da da samo sirovinu, već da natera investitore da naprave fabriku baterija u zemlji i ukazao da preko 50 odsto vrednosti automobila čine upravo baterije.

On je rekao da je procena države da je privredni rast Srbije u drugom kvartalu iznosio 4,2 ili 4,3 odsto, odnosno da je to na polugodištu iznosilo 4,5 odsto, što će značiti, kako kaže, da je Srbija po privrednom rastu prva ili druga u Evropi.

"Što nam je fleš procena, kada smo videli završene rezultate za april,  maj i kako nam izgleda procena juna. Bićemo prvi ili drugi u Evropi na polugodišnjem nivou po stopi rasta. To moramo da guramo. Moramo jače da guramo građevinu, moramo jače da guramo veštačku inteligenciju, moramo dalje da nastavimo sa reindustrializacijom u drugoj polovini. Posebno u četvrtom kvartalu pomoći će nam i automobil u Kragujevcu", zaključio je  Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()