Vučić iz Njujorka: Dve trećine sveta bilo je za nas, za sve u sali to je bilo veliko zaprepašćenje

U GS UN usvojena je Rezolucija o Srebrenici

23.05.2024. 19:37
  • Podeli:
generalna skupština un rezolucija srebrenica reuters-664f5c6c44e98.webp Foto: Reuters

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio iz Njujorka nakon završetka sednice GS UN i usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

Na početku obraćanja Vučić se zahvalio srpskom timu koji je radio zajedno sa njim i borio se protiv usvajanja ove Rezolucije. Vučić je istakao da je ovakvo glasanje bilo iznenađenje za sve i da niti u jednom nacionalnom parlamentu ne bi prošlo.

"Hvala im na ogromnoj borbi, ovo je pre svega veliko iznenađenje i zaprepašćenje za sve u sali. Iako sam rekao kakve će to podele da izazove. Na kraju 87 onih koji su bili u sali nisu glasali za rezoluciju. Zbog svega što su radili u pripremi ispada da su izglasali rezoluciju", kaže on.

Više od dve trećine zemaljske kugle je bilo na našoj strani, kaže on.

"Želim da se zahvalim Kini, UAE i Srbija im to nikad neće zaboraviti i veliko hvala našoj mađarskoj braći, Slovacima, Kipranima i Grcima koji su pokazali hrabrost da budu suzdržani, mnogim afričkim zemljama, hvala Alžiru, Nigeriji, Namibiji, Ugandi i CAR", nabrojao je predsednik Vučić sve zemlje koje su glasale protiv usvajanja Rezolucije.

Vučić je uputio poseban pozdrav našem narodu na KiM i u Republici Srpskoj.

Prvi put se desilo da nije rezolucija o genocidu jednoglasno doneta, rekao je Vučić i govorio o tome kako su mu branili da drži srpsku zastavu u sali.

 "Ja sam večeras završio ovde karijeru. Nikada mi ovo neće oprostiti, a ovo je bio ekser u sanduk. Uradio sam sve za našu Srbiju. Oni su uradili sve da nas ponize. Mi smo je vinuli u visine. Ja ne mogu kažem da smo mi pobedili, jer su takve procedure, ali svakome je jasno kakav je stvarni rezultat", rekao je Vučić novinarima u Njujorku, posle usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

Dodao je da u UN nije dozvoljeno držanje nacionalnih zastava i da su ga na to više puta upozorili, kao i članove porodica srpskih žrtava, koji su u sali, na početku sednice, takođe držali srpsku zastavu.

"Čak su me i naši ljudi ovde upozoravali na to. Ja sam rekao, 'da vidim te junake koji će doći da uzmu svetu zastavu'", pojasnio je Vučić.

Naglasio je da je Srbija pred UN dala sve od sebe, da se borila i da se nije oslanjala na pomoć, iako je, kako je rekao, dolazila sa mnogo strana sveta.

Predsednik Srbije je poručio da Srbija već sutra mora da nastavi da radi i da se sprema za Ekspo

"Ja ću razgovarati sa Bošnjacima u Srbiji. Mi imamo jednu zemlju, našu Srbiju, moramo da radimo zajedno. Moramo da živimo zajedno. Iako će se mnogi Srbi osećati loše zbog odluke, i iako će neki Bošnjaci da žale zbog toga što je većina bila na drugoj strani, svejedno mi moramo zajedno od sutra i zajednički da se borimo za našu budućnost", rekao je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()