Vučić o tvrdnjama ambasade SAD u Sarajevu o Svesrpskom saboru: Dobićete odgovor

Ambasada u BiH tvrdi da zaključci Svesrpskog sabora ne predstavljaju odbranu Dejtonskog sporazuma, već, kako je navedeno, "smišljen napad na taj sporazum i državne institucije BiH".

11.06.2024. 08:15
  • Podeli:
Tan2024-06-0812311004_7 aleksandar vučić foto vladimir šporčić-66643ee02fabe.webp Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će danas odgovoriti američkoj ambasadi u Sarajevu povodom tvrdnji te ambasade da zaključci Svesrpskog sabora ne predstavljaju odbranu Dejtonskog sporazuma, već, kako je navedeno, "smišljen napad na taj sporazum i državne institucije BiH". 

"Američka ambasada u Sarajevu je rekla svoje. Sutra će dobiti odgovor. Prvi put ću kao predsednik Srbije da im postavim pitanja, a verujte mi, odgovor neće imati, iako se tiče baš Dejtonskog sporazuma", napisao je Vučić sinoć na Instagramu buducnostsrbijeav.

Predsednik je istakao da je problem u tome što oni nisu navikli da postoje nezavisne i suverene zemlje, kao ni lideri koji ne žele da se dodvoravaju njima, već da brane interese sopstvenog naroda. 

"Biće zanimljiv dan, a malo mi je falilo da pomislim da su dovoljno pametni u Ambasadi SAD u Sarajevu da ne komentarišu Sabor i da se ne sramote. Ovako, sledi odgovor. Postoji jedna mala zemlja na brdovitom Balkanu...", naglasio je predsednik Vučić.

Prethodno je američka ambasada u Sarajevu u objavi na mreži X ocenila da su "zaključci usvojeni na Svesrpskoj skupštini u vezi sa Dejtonskim sporazumom i nezavisnom državom Bosnom i Hercegovinom ukorenjeni u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama". 

Ambasada SAD u Sarajevu takođe tvrdi da ti zaključci ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, već da su, kako je navedeno, "smišljen napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine" i dodaje da je to opasno. 

Američka ambasada u Sarajevu takođe smatra da izjave predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsednika Skupštine RS Nenada  Stevandića o zaključcima i planovima za razdruživanje RS predstavljaju "napad na Dejtonski sporazum i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()