Delegacija Srbije i Srpske na Petrovačkoj cesti: Vučić i Dodik na obeležavanju Dana sećanja u Prijedoru

Predsednik Vučić podsetio je okupljene da niko nije odgovarao za ovaj zločin i da ni posle 25 godina optužnica nije podignuta

04.08.2023. 11:27
  • Podeli:

Predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik polažili su vence na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti.

"Bolje ikad nego nikad. Dobro je da smo to obeležili a ne da smo se doveka pravili da se to nije dogodilo. Stavili smo tu krst, da se obeleži stradanje našeg naroda", rekao je predsednik Vučić odgovorivši na konstataciju da je prvi predsednik Srbije koji je na mestu na kojem su izginuli Srbi u zbegu, među kojima je i četvoro dečice od 9 do 11 godina.

On je podsetio da niko nije odgovarao za ovaj zločin i da ni posle 25 godina optužnica nije podignuta.

Predsednika su okupljeni Srbi pozdravili ovacijama i aplauzom posle čega se on s njima i rukovao, te i obratio.

Umesto u 17 časova, kako je ranije bilo predviđeno protokolom, Vučić i Dodik posetili su  Petrovačku cestu u 11 časova. 

Foto: UNA

Događaju je prisustvovao i episkop bihaćko-petrovački Sergije sa sveštenstvom.

Obraćanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika

"Draga braćo i sestre, ponovo smo na Petrovačkoj cesti, na mestu na kojem su stradali naši ljudi, naša braća i sestre, naša deca, naši roditelji. Naše žrtve nećemo zaboraviti", - rekao je Dodik podsetivši na gubitak Krajina kao bolan trenutak jer je to i gubitak zavičaja i gubitak duša. 

On je podsetio okupljene da do Aleksandra Vučića niko nije hteo da ovo obeleži, da snimi film o Jasenovcu iako je on to lično mislio neke druge vlasti u Beogradu koje su to izbegavale rečima "da to ne treba da radimo, da ne ljutimo druge".

Dodik je podsetio da "nijedan državnik nije nikada došao na ovo mesto, ni posle Drugog svetskog rata, ni posle onog devedesetih, do Vučića."

"Okupio nas je Aleksandar Vučić2, kazao je Dodik dodavši da "smo ovde da obeležimo stradanje i da kažemo da nećemo zaboraviti naše žrtve". Dodao je da su danas tu zato što je Vučić pre desetak godina rekao da "ćemo obeležiti stradanja srpskog naroda".

"Gubitak Krajine bio je nenadoknadiv gubitak za srpski narod. Srbija je danas jača, Republika Srpska je danas jača", istakao je Dodik. 

"Danas ćemo i večeras, biti u Prijedoru. Neki to pokušavaju da prikažu kao provokaciju. Kao da srpski narod nije stradao u Prijedoru", rekao je Dodik.

Istakao je da treba odati počast i drugim žrtvama koje su stradale. 

"Svako ko bude ovuda prolazio, barem neka se upita šta je ovde bilo. Neka zna da su pobijeni civili", rekao je on. 

"Neka živi predsednik Vučić", kazao je Dodik.

 

Obraćanje predsednika Vučića

"Često sam zamišljao ovo mesto, čitavih 28 godina, ima li šume, je li tu livada. Na ovom mestu ubijeno je 10 ljudi samo zato što su Srbi, a među njima i četvoro dece - Jovica, Nevenka, Žarko i Darko. Tri puta smo podizali krst na ovom mestu, rušili su nam ga. Prvi put drveni, srušili, drugi put veći metalni, srušili, treći put sad ovaj, triput veći. Ako i njega sruše, dići ćemo triput veći - rekao je predsednik podsećajući da Srbi treba da gaje pijetet prema svim žrtvama i hrvatskim i bošnjačkim, ali to ne znači da neko sme da nam zabrani da se sećamo svojih", rekao je predsednik Srbije.

"Za mene je ovo jako važno, ovde je četvoro dece poginulo, ubijeno 10 ljudi. Dobro je da smo to obeležili, na mesto da se obeleži stradanje naroda da stavimo ovaj krst, da se doveka nismo pravili kao da se to nije dogodilo", kazao je Vučić.

"Reč je o sistematskoj politici progona našeg naroda. Niko nije hteo da podigne optužnicu 26 godina, a kada je neko podigao optužnicu, onda sam postao rušitelj mira i stabilnosti. Srbija samo nije želela da ubice dece prođu nekažnjeno", kazao je Vučić dodavši i da "kad se neko setio da podigne optužnicu, postao sam najgori rušitelj mir i stabilnosti. Srbija nije htela da dozvoli da ubijanje dece prođe nekažnjeno".

 

Hrvatska avijacija je tokom akcije "Oluja", u avgustu 1995. godine, bombardovala u mestu Janila kod Bosanskog Petrovca izbegličku kolonu Srba koji su bežali iz nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Stradalo je desetoro ljudi, među kojima je četvoro dece, a nekoliko desetina Srba je teško ranjeno, posle čega je dvoje je podleglo povredama.

Zvaničnici Srbije i RS večeras će u Prijedoru prisustvovati obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja".

Prethodno će se u Banjaluci održana sednica Saveta RS i Srbije za sprovođenje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, a biće potpisan i sporazuma o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()