Vučić predstavio šest socio-ekonomskih mera za srpski narod na KiM

Sastanak se održava u Centru za kulturu Gradac u Raški. Na početku obraćanja presednik Vučić je pročitao zaključke sa sastanka sa Vladom.

13.04.2023. 14:26
  • Podeli:
vučić rade prelić tanjug-6437f425c26e1.webp Foto: Rade Prelić Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Raški sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. 

Sastanku prisustvuju predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i brojni ministri u Vladi Srbije.

Prisutni su i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici Igor Simić i Milan Radoičić, predsednici opština Leposavić i Gračanica Zoran Todić i Ljiljana Šubarić i brojni drugi predstavnici.

Sastanak se održava u Centru za kulturu Gradac u Raški. Na početku obraćanja presednik Vučić je pročitao zaključke sa sastanka sa Vladom.

Šest socio-ekonomskih mera za srpski narod na KiM

On je na početku sastanka rekao da će nakon razgovora o socio-ekonomskim merama razgovarati i o političkoj i bezbednosnosj situaciji na celom KiM i, u skladu sa tim šta Srbi na sastanku budu govorili, napraviće zaključke.

Kako je rekao, ukupno je predviđeno 28 miliona evra mimo svega što je već oporedeljeno i ta će sredstva odmah biti na raspolaganju.

On je predstavio nekoliko mera, od kojih je prva povećanje privremene naknade, u ukupnom iznosu od 6.607.000 evra.

"Druga mera je ekonomsko osnaživanje nezaposlenih lica preko ustanova kulture, kancelarija za mlade. Ukupno oko 5.606.000 evra je opredeljeno za ovo, jer imamo lica sa visokom i višom spremom koji će dobiti naknade od 45 i 80.000 dinara", rekao je Vučić.

Kao treću tačku on je izdvojio unapređenje rada zdravstvenih ustanova gde će biti zaposleno 50 novih lekara i 50 medicinskih sestara, što je sa dodatkom oko dva miliona evra mera, kako bi se sačuvali zdravstveni radnici na KiM.

"Tačka četiri je podsticaj mladim bračnim parovima sa 50.000 za prvorođeno dete. Nemamo nižu stopu nataliteta na KiM. Ovim dodatno pojačavamo i podstičemo rađanje dece", rekao je on.

Vučić je rekao da je peta mera za ulaganje u razvoj privredne delatnosti i ženskog preduzetništva i porodičnog biznisa kroz nabavku mašina, opreme i obrtnih sredstava.

"Tu sredstva idu iz budžeta ministarstva privrede, podrška novosnovanim i postojećim preduzetnicima, kao i mikro i malim privrednim društima, koja su registrovana u APR, a posebno za žensko preduzetništvo, čiji je osnovač i zaonski zastupnik žena. Tu je minimalni iznos subvencije 100.000 dinara, a maksimalni  600.000 dinara, što za male firme može da bude od velikog značaja. To je dodatnih 1,282 miliona evra", naveo je Vučić.

Rekao je da je šesta mera za razvoj poljoprivredne delatnosti, kroz nabavku opreme, mašina, sadnica, stočnog fonda, pčela i pčelarske opreme.

"I tu ćemo da uložimo 200 miliona, odnosno 1,709 miliona evra. Dodatno za otklanjanje posledica nastalih usled obilnih padavina zbog izlivanja bujičnih i drugih vodotokova, ukupno 2,56 miliona. Zatim za izgradnju, rekonstrukciju, rehabilitaciju i sanaciju puteva, ulica i putnih objekata 6,83 mililna evra. Izgradićemo i bazene u Gornjem Kuscu, što je 1,025 miliona evra", naveo je Vučić.

Ukupno smo predvideli čak 28 miliona evra, mimo svega što smo do sada izdvojili i opredelili za KiM, poručio je Vučić Srbima sa KiM i dodao da će ta finansijska sredstva biti odmah na raspolaganju.
Vučić je na početku zamolio da u diskusiji učestvuju ljudi sa KiM, a sve ostale da prate i da ne učestvuju u raspravi.

"Naša politika je politika mira"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je politika Srbije politika mira i pokušaja normalizacije odnosa sa Albancima, iako oni to ne žele.

On je to rekao odgovarajući predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću koji je predsednika zamolio da sasluša Srbe sa KiM pa tek onda da budu donete odluke.

"Naša politika bi morala da bude politika čuvanja mira. Znam da to nije popularno kod vas, ali naša politika mora da bude i pokušaj normalizacije odnosa sa Albancima. Znam da oni to ne žele i da im je jedini cilj da ih priznamo, a onda da nas oteraju. To je njihova politika", rekao je Vučić na sastanku sa Srbima sa KiM u Raški.

Rakić je pre toga rekao da današnji susret smatra nastavkom prošlonedeljnog sastanka na kome se nisu usaglasili sa odlukama koje su donete.

"Molio bih vas pre odluke, da saslušate ljude ovde pa ćemo onda izaći sa odlukama koji su u interesu Srbije, pre svega srpskog naroda", rekao je Rakić.

Jedinstvo naroda i izbori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas na jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i na poštovanje odluka koje se na današnjem sastanku budu donele.

"Znam da ste doneli odluku da ne izlazite na izbore. Pozivam sve na KiM da budu jedinstveni. Poziv svima da onako kako donesete odluku da se svi ponašaju i poštuju", rekao je Vučić u Raški, na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM.

On je dodao da lokalni izbori u četiri opštine na severu KiM znače da se 99 odsto građana ne pita ništa i ironično primetio da je to "valjda demokratija koju, ako ugrozimo, bićemo tirani i rušimo stabilnost na Balkanu".

On je naveo da je veliki problem i sa tablicama i da je Beograd juče u Brisel uputio više nego komprimisni predlog tim povodom.

"Ako to ne prihvate, ne mogu da kažem da ćemo sprovoditi recipročne mere, ali ćemo da provodimo mere koje će praviti značajan odgovor onoj strani koja koristi silu i represiju da maltretira naše građane pre svega na severu KiM", rekao je Vučić.

On je podsetio na izjave zvaničnika iz Prištine koji kažu da neće biti ZSO, ali i da u sporazumu iz 2015. piše da Srbija ima pravo finansiranja ZSO i da bi to mnogo značilo za naš narod u Štrpcu, Leposaviću, Zubinom Potoku...

Dodao je da nije tajna da su nam ruke delimično vezane, ali da moramo da se borimo.

Perica Marić: Problemi sa prelazom saniteta na Jarinju, maltretiraju vozače

 Načelnik za transport i logistiku Kliničko bolničkog centra u Kosovske Mitrovice Perica Marić rekao je danas da postoji problem sa sanitetskim prevozom na administrativnim prelazima.

"Pacijenti imaju problem na administrativnim prelazima prema Srbiji. Imaju mnogo problema na prelazu Jarinje gde maltretiraju vozače i medicinsko osoblje, zadržavaju duže od propisanog vremena, kopiraju dokumenta, traže putne naloge, otvaraju sanitete što je nepodnošljivo", rekao je Marić.

Objasnio je kako ne poštuju povređene i tretiraju medicinsko osoblje kao da su kriminalci, i vrše kompletnu kontrolu saniteta.

Dodao je da su vozači uplašeni, i ispričao kako su skoro na prelazu Jarinje zadržali inkubator za bebe, koji je u Beogradu bio na servisiranju, a na prelazu su im rekli na nemaju pečat kako bi ušli na KiM i da nije dozvoljen ulaz.

"RKS tablice bez problema cirkulišu ka Srbiji a mi sa KM tablicama osnovne stvari ne možemo da završavamo", rekao je Marić i dodao da je zbog problema sa tablicama osam sanitetskih vozila van pogona jer prete prijavama.


 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()