Vučić: Srbija treba da zaštiti mir i razmišlja o svojoj ekonomiji

Ne možemo da učestvujemo u trci u naoružanju, ali moramo da budemo dobro naoružani da bismo odvaratili eventualne napade, smatra predsednik Srbije

Autor: Web UNA Srbija
21.02.2023. 21:21
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Foto Tanjug Strahinja Aćimović-63da56bba03b2.webp Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

I Vladimir Putin i Džozef Bajden su potvrdili razlike u potezima koji predstoje, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da se ide dalje u eskalaciju sukoba i niko nije govorio o miru, već pobedi nad drugom stranom.

"Za predsednika Putina istina je na strani Rusije, za predsednika Bajdena 'Ukrajina nije mesto na kom će Rusija da pobedi'. Idemo ka daljem rasplamsavanju sukoba. Jasno je da niko ne želi da prihvati srednje rešenje, već samo svoju pobedu, odnosno poraz druge strane", rekao je Vučić u Abu Dabiju.

"Očekujem pojačane napade sa nešto pripremljenije ruske strane i pripremu ukrajinske kontraofanzive u mesecima koje dolaze. Mislim da je za nas veoma važno da se koncentrišemo na pokušaj da izađemo iz krize, da pomno pratimo šta je to što se tamo zbiva ali i da zaštitimo i sačuvamo mir i ono što je za nas najvažnije, napredak naše ekonomije", izjavio je Vučić za TV Pink istakavši da je rast BDP-a od najvećeg značaja za Srbiju.

'Moramo da budemo dobro naoružani'

"Ne možemo da učestvujemo u trci u naoružanju, ali moramo da budemo dobro naoružani da bismo odvaratili eventualne napade", smatra Vučić.

Kaže da već godinu dana sluša kako će uvesti sankcije Rusiji, a posle da neće, ali da je jedino tačno da se Srbija držala svoje politike neutralnosti. Ističe da će Srbija biti u sve težoj poziciji što se tiče sankcija prema Rusiji.

Srbija ima svoju politiku, ozbiljnu i odgovornu, samostalnu, sama donosi svoje odluke i jedina je uspela u Evropi da izdrži i da ne uvede sankcije Rusiji. 

"Nema druge zemlje u Evropi koja nije 100 odsto podržala sankcije. Sankcijama se pridružite prihvatanjem deklaracije EU. Sve zemlje u Evropi su se 100 odsto pridružile, samo nisu Srbija i donekle i Moldavija. Pošto je to tako, suočavate se da vam jedni kažu da ste krivi, a drugi vas optužuju za druge stvari", rekao je Vučić.

Dogovorena kupovina dronova "samoubica"

Vučić kaže da je sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima već dogovoreno potpisivanje prvog ugovora za kupovinu dronova "samoubica" i da su ostali samo još tehnički detalji. On je potvrdio da će taj ugovor biti potisan u roku od 48 sati.

"Mi smo o tome razgovrali sa šeikom Muhamedom još kada sam poslednji put bio u Emiratima i de fakto dogovorili i ostali su još bili tehnički detalji. Idemo u to, jer je to budućnost. Samo je pitanje sada kako ćemo da se snalazimo. Iz Rusije smo već naručili (ruske sisteme za protivelektronska dejstva) Krasuhu i Repelent, i drugo za ometanje vazduhoplova i dronova", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je sada ta nabavka malo komplikovanija za Krasuhu jer je veća, dok Repelent može lakše da se transportuje u Srbiju.

"Krasuha je već ozbiljan problem", dodao je Vučić koji se nalazi u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Poručio je da će Srbija u jednakoj meri da ulaže u razvoj oružja i oruđa za napad i odbranu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()