Vučić: U petak će Srbi biti ponosni na svoju zemlju, jer nije pognula glavu

Srbija neće da menja svoj stav koji se tiče poštovanja međunarodno-javnopravnih normi, jer to je jedino svetlo oružje koje mi u svojim rukama imamo, rekao je predsednik

21.05.2024. 22:22
  • Podeli:
aleksandar vučić predsednik srbije reuters-6547c9db6fb33.webp Foto: Reuters

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ćemo u petak u neke zemlje biti razočarani, dok ćemo druge slaviti, ali bez obzira na to, Srbi će biti ponosni na svoju zemlju, je je ona slobodna i slobodarska zemlja. 

"U  neke ćemo biti razočarani, neke ćemo da slavimo, ali ćemo uzdignute i uspravne glave ići svuda po svetu, jer ceo svet zna da je Srbija slobodna i da je slobodarska država i da njom niko ne upravlja, ni daljinskim upravljačem, ni mejlom, ni faksom, ni konopcima. Znaće da se Srbija suprostavila bahatima, velikima i moćnima, ne zbog toga što joj je nešto potrebno, ne zbog toga što je nešto kriva, nego zato što je čuvala slobodu i svoj obraz", rekao je Vučić za RTS

On je rekao da čvrsto veruje da će Kina biti protiv rezolucije o Srebrenici i da će, ako tako bude, sve biti drugačije za Srbiju.

"Ne moram da vam kažem koliko će to nama da znači. Ja verujem i uzdam se i uložio sam svu svoju energiju, snagu, znanje, poštovanje prema Narodnoj Republici Kini. Ja ne smem ni da vam kažem šta bi za nas značilo samo da Kina bude protiv. Sve je drugačije posle toga. Sve je drugačije i sa pričom o rezoluciji i sa pričom o svemu drugom", rekao je Vučić. 

Dodao je da će i večeras imati večeru sa kineskim prijateljima.

"Verujem i uzdam se u njihov glas protiv, kao što oni uvek od nas mogu da čuju šta mislimo o Tajvanu, a mislimo da postoji samo Narodna Republika Kina i niko i ništa drugo, tako da je to stvar na Narodnoj Republici Kini, predsedniku Siju kad i kako hoće da rešavaju svoje unutrašnje stvari", poručio je Vučić. 

Na molbu da prokomentariše to što su predsednik Republike Srpske, ali i drugi političari, poput Željke Cvijanović, slali pisma UN i upozoravali na štetnost rezolucije o Srebrenici, a Milorad Dodik je čak rekao da je to put ka nestajanju BiH, Vučić je odgovorio da Srbija poštuje međunarodno javno pravo i da je za nas Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država. 

"A to što BiH se otvoreno antisrpski postavlja i što donose odluke protiv jednog naroda, čak i jednog od svoja tri konstitutivna naroda, to je njihova stvar, u to nećemo da ulazimo", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija neće da menja svoj stav koji se tiče poštovanja međunarodno-javnopravnih normi, jer to je, kako je rekao, jedino svetlo oružje koje mi u svojim rukama imamo. 

"To su pravo i istina i sa tim ćemo nastaviti da se borimo. U emocionalnom smislu mogu razumem šta Srbi misle danas, ali mi moramo da se ponašamo odgovorno i ozbiljno. To jeste da poštujemo međunarodno pravo i to jeste jedina naša snaga", istakao je Vučić. 

On je dodao da će mu u petak biti teško, kada bahati i moćni budu slavili usvajanje rezolucije, ali da će svakog od njih moći da pogleda u lice i oči. 

"Videćete kako ću uzdignutog čela da hodam kroz UN i iznenadiću vas sa još nekim sitnicama i gde god da žive, Srbi će biti ponosni na svoju zemlju, ime i prezime, i nikada niko, ma kako god pokušavali, slagali i obmanjivali, pravo da budemo svoj na svome, da volimo svoj srpski rod i svoju Srbiju neće moći da nam oduzmu", naglasio je Vučić. 

 On je rekao da je predložena rezolucija UN o Srebrenici otvorila Pandorinu kutiju i da će Srbija kosponzorisati svaku rezoluciju o genocidu koja bude bila predložena, jer se, kako je rekao, mora saznati istina ko je sve i kada počinio genocide.

"Otvorena je Pandorina kutija. Sad sam sa Nebenzjom završio razgovore. Rusi će ići sa genocidom nad sovjetskim narodom. Čujem i da Belorusi imaju svoje ideje, ali videćemo da li će ići sa jednom ili dve rezolucije", rekao je Vučić i dodao da istina mora da se sazna, ko je sve činio genocide i kad je činio genocide. 

"Mi nismo želeli da idemo u prošlost, ali su nas vratili 29 godina, pa ćemo mi sad neke da vraćamo 70-80 godina u prošlost", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li predlagači rezolucije razumeju kakve posledice rezolucija može izazvati, Vučić ocenjuje da jesu i dodaje da je Srbija upozoravala da će doći do novih tenzija u regionu. 

"Svi sve razumeju i oni iz Amerike EU, Kanade i EU, sve razumeju. Svi oni koji listom glasaju protiv nas. Svi oni razumeju i znaju šta rade. Ne znaju šta će tačno s tim. Ali znaju - 'mnogo smo jaki, mnogo smo moćni - može nam se'. Ok, može vam se. Sve može da se učini. Ali ničija do zore nije gorela", rekao je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()