Zaharova: Situacija na Kosovu bolja, ali uzroci krize nisu rešeni

Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije primećuje i da se Aljbin Kurti sve više ponaša neadekvatno

10.06.2023. 08:33
  • Podeli:
zaharova-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je došlo do određene stabilizacije situacije na severu Kosova, i da je nasilje koje je, kaže, izazvala Priština, koju su u isto vreme čuvali vojnici NATO-a, sada ugušeno, ali da osnovni uzroci koji su doveli do eskalacije situacije nisu uklonjeni, prenosi RT Balkan.

Zaharova je rekla da Zapad nije izvukao "ispravne zaključke", te nastavlja da pokušava da izbegne novu rundu tenzija u regionu baš kao i pre - na račun Srba, "praveći se da osuđuje kosovske 'vlasti' za razbuktavanje konflikta" i uvodeći protiv Kosova dekorativne "sankcije".

Srbiji se, kaže ona, predlažu ekonomska pomoć, nove investicije, povećanje vojne saradnje, a sve to, zaključuje, bez sumnje kako bi se Srbija udaljila od Rusije i njenih drugih tradicionalnih partnera i kako bi Beograd prekinuo strateško partnerstvo sa Moskvom.

"Zapad od Beograda zahteva da ubedi kosovske Srbe da učestvuju u reizboru gradonačelnika opština na severu i da se vrate u lokalne institucije bez ikakvih garancija, odnosno da veruju na reč SAD i EU da su srpski interesi konačno uzeti u obzir. Naravno, nejasna obećanja Zapada ne garantuju povlačenje prištinskih specijalaca iz nealbanskih područja, a još manje stvaranje Zajednice srpskih opština na KiM. A to su ključni preduslovi za povratak dijalogu, koji je nemoguć u uslovima kada su Srbi u pokrajini izloženi žestokom progonu i prinuđeni da se bore za fizički opstanak", objasnila je Zaharova.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije primećuje i da se Aljbin Kurti sve više ponaša neadekvatno, dok ponavlja da je "Kosovo najdemokratičnija država na Zapadnom Balkanu", uz to nazivajući Srbe na severu "fašističkom policijom" čime ih "nepravedno izjednačava sa 'crnim košuljama' Musolinija".

"Ovo tumačimo kao nespretan pokušaj etiketiranja Srba, iako se ova etiketa pre svega odnosi na same Albance, koji su za vreme italijanske okupacije u periodu od 1939. do 1943. godine formirali 'Albansku fašističku policiju' sa centrom u Tirani", navodi se.

Moskva je pozvala Zapad da prestane sa destruktivnom politikom i prekine da se "poigrava sa privremenim organima samouprave u Prištini i njihovom željom da KiM postane etnički čista teritorija".

"Ne postoji alternativa Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Bilo kakva zamena ovog ključnog dokumenta preti da dovede do produbljivanja krize i nepredvidivih posledica po bezbednost na Balkanu", ističe Moskva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()