Žiofre: Urgentno je da se primene svi sporazumi Beograda i Prištine

On je ocenio da je francusko-nemački predlog "ključna prilika i prilika koja se ne sme propustiti"

10.02.2023. 13:16
  • Podeli:
Emanuel Žiofre_Foto Tanjug Sava Radovanović-1665651886236.webp Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Šef Misije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da je urgentno da se primene svi dogovoreni sporazumi između Beograda i Prištine, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da će u EU pomoći Srbiji u slučaju da joj Rusija obustavi isporuke gasa zbog eventualnog uvođenja sankcija Moskvi.

Žiofre je u intervjuu za TV Euronjuz Srbija, odgovarajući na pitanje kada se može očekivati nastavak pregovora Beograda i Prištine, rekao da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj pomenuo rok od par nedelja. 

"Tako da će verovatno biti uskoro. Uz to moramo da znamo da postoji niz obaveza koje su strane preuzele u kontekstu Briselskog dijaloga, a koje moraju biti implementirane, uključujući i pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO), i urgentno je da se implemenira upravo taj aspekt", rekao je Žiofre. 

On je ocenio da je francusko-nemački predlog "ključna prilika i prilika koja se ne sme propustiti". Dodaje da EU smatra da je sada vreme da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine, ali da je "teško postaviti veštački rok". 

Na pitanje da li Srbija može očekivati podršku EU u slučaju da zbog eventualnog uvođenja sankcija Rusiji ostane bez gasa, Žiofre je odgovorio pozitivno i istakao da je EU "dokazala da je pouzdan partner Srbije". 

Podsetio je da je EU izdvojila 160 miliona evra za troškove struje za građane Srbije. 

"S tim novcem, koji ćemo za nekoliko dana prebaciti srpskoj vladi, moći će da pomognu ranjivim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima", rekao je Žiofre.

Naglašava da je tim sredstvima moguće pomoći oko 90.000 ranjivih domaćinstava, čiji će životni troškovi biti umanjeni i zbog novca Evropske unije. 

Naglašava da je dotok gasa iz Rusije u EU sada ispod deset odsto i dodaje da i Srbija radi slične stvari, jer diversifikuje svoj uvoz gasa.

"Mislim da je to u najboljem interesu Srbije, jer uvek želite da imate različite opcije kada se radi o tom osetljivoj i krucijalnoj robi. Gradimo zajedno sa Srbijom interkonektor sa Bugarskom koji bi trebalo da bude gotov do kraja godine, uskoro ćemo imati mogućnost da uvozimo gas iz drugih izvora, El-en-dži ili gas sa Kavkaza", rekao je Žiofre.

Istakao je da EU sa Srbijom radi na izgradnji i drugih puteva dopreme gasa  poput interkonektora sa Severnom Makedonijom, ali i na izgradnji infrastrukture u oblasti obnovljivih izvora energije, vetroparkova, solarnih elektrana. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()