Prof. Ćeranić za UNU objašnjava ko su teroristi koji su izvršili napad u Moskvi: Stiže silovit odgovor

Napad na Moskvu, Ćeranić poistovećuje sa napadom na američke Kule bliznakinje iz 2001. godine.

Autor: Danina Rakita
23.03.2024. 12:39
  • Podeli:
predrag  ćeranić foto medija centar-65febe39197b6.webp Foto: Medija centar

Dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci profesor Predrag Ćeranić rekao je za UNU da je svet nakon terorističkog napada u Moskvi ušao u period kada se koriste hibridne metode rata. Veruje da je napad na Moskvu naručen od zvaničnog Kijeva.

"Svih pet terorista i šest pomagača uhapšeni su u Brđansku, na samoj granici sa Ukrajinom, tamo je bilo prodora od ukrajinskih snaga, što govori da je ovaj teroristički napada pripreman i naručen od zvaničnog Kijeva",  kaže Ćeranić i dodaje:

"Struktura terorista - oni su državljani Tadžikistana, Avganistana, ko je tamo prisutan, ko je njih mogao da opremi i obuči? Da su pripremani u Tadžikistanu, oni bi bežali prema Centralnoj Aziji, a ne prema Ukrajini. Neće se moći oprati kijevski režim, ni oni koji su njihovi politički mentori", kaže Ćeranić za UNU.

On očekuje da će Rusi uskoro da predoče sve dokaze, jer jedan napadač ima prostrelnu ranu, ostali su živi i zdravi i dobri svedoci.

''S obzirom na brz prodor ruskih snaga prema dubini ukrajinske teriotorije nakon pada Dijevke i zaposedanja manjih gradova, kao što je Orlovka, taj ruski prodor je bio nezadrživ- Šta je Kijev mogao da uradi, nego da posegne za najgnusnijom medotodom ratovanja, a to je terorizam. Moglo se očekivati, ali da bude ovako monstruozno da se napadne koncertna dvorana gde je puno mladih, pa i dece. Verovatno će broj mrtvih i rasti, jer mnogi su teško ranjeni", objašnjava Ćeranić.

Napad na Moskvu, Ćeranić poistovećuje sa napadom na američke Kule bliznakinje iz 2001. godine. Poznato je kakav je tada bio američki odgovor. Ništa manje silovit, kako kaže Ćeranić, neće biti ni odgovor Rusije.

''Zločin protiv čovečnosti, ali nije za razumeti one koji su brže-bolje požurili da prstom pokažu na 'fantomsku' Islamsku državu kao organizatora i da ubeđuju svetsku javnost kako Ukrajina nema ništa s tim. Dovoljno je to da su teroristi bežali prema Ukrajini i bili blizu granice, da nas uvere u suprotno'', zaključuje Ćeranić za UNU.

Podsetimo, tokom jučerašnje večeri u Moskvi dogodio se teroristički napad u koncertnoj sali Krokus siti hol, a tom prilikom je poginulo najmanje 115 ljudi, a povređeno više od 100. U Moskvi je danas saopšteno da je u vezi sa napadom uhapšeno 11 osoba, među kojima su i četiri osobe koje su direktno učetvovale u napadu.

Građani danas pale sveće i ostavljaju cveće i igračke, odajući poštu poginulima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()