Bela kuća uvela sankcije ćerki i sinu predsednika Republike Srpske

U saopštenju se navodi da su uvedene sankcije i kompanijama koje su povezane sa decom predsednika Srpske.

20.10.2023. 17:10
  • Podeli:
Milorad Dodik_Foto Profimedia-641fffff2e02e.webp Foto: Profimedia

SAD su uvele sankcije sinu i kćerki predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, Igoru i Gorici, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

U saopštenju se navodi da su uvedene sankcije i kompanijama koje su povezane sa decom predsednika Srpske.

U saopštenju se navodi da Dodikova odrasla deca predsedniku Republike Srpske olakšavaju "tekuću korupciju" i "korišćenje javnih sredstava" za bogaćenje porodice na račun građana.

Navodi se izjava podsekretara Ministarstva Brajana E. Nelsona koji kaže da će "nastaviti da smatraju odgovornim one koji svojim delovanjem doprinose degradaciji i potkopavanju institucija u BiH i na Zapadnom Balkanu, kao i potkopavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Podsećaju da su SAD 5. januara prošle godine, kao i 2017. godine označile Dodika odgovornim za "direktno ili indirektno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i koruptivne radnje".

Spominje i se i uticaj Dodika na donošenja Zakona u NSRS o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH u Republici Srpskoj čime se, kako navode, ometa primena Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodaju da je Kristijan Šmit poništio taj zakon i da je najviše pravosudno telo BiH podiglo optužnic protiv Dodika zbog ignorisanja ovih odluka.

Kažu i da je današnja odluka o sankcijama Dodikovoj deci zasnovana na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima osmišljenim da promovišu odgovornost za osobe koje, kako navode, doprinose korupciji i podrivaju demokratske procese ili institucije. 

Pored Dodikove dece, ćerke i sina, na spisku američkog Ministarstva je restoran "Agape" u Banjaluci i firme "Agro voće" i "Global liberti" iz Laktaša, kao i kompanija "Frut eko" iz Gradiške, za koje se navodi da supovezani sa Goricom i Igorom Dodik.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()