Bivši haški osuđenik Dario Kordić: Vredelo je zatvora, sve bih opet ponovio

Protiv Kordića podneta prijava

12.06.2023. 15:50
  • Podeli:
dario kordić profimedia-6487227a69a29.webp Foto: Profimedia

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na osnovu prijave advokata Mirnesa Ajanovića u proceduru uputilo prijavu protiv Darija Kordića, Hrvata iz BiH, zbog izazivanja mržnje.

Kordić je svojevreno u haškom tribunalu osuđen na 25 godina zatvora zbog počinjenog ratnog zločina na prostoru BiH tokom poslednjeg rata.
Prijava je dostavljena postupajućem tužiocu.

Ajanović je juče dostavio Tužilaštvu BiH prijavu protiv Kordića zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima, za šta je određena zatvorska kazna od najmanje tri godine, piše sarajevski portal Klix.

Nedavno je, naime, objavljen snimak na kome se čuje da Kordić na pitanje "da li je vredelo zatvora i rata", odgovara "da bi sve ponovio i da ne bi menjao ni sekundu".

Kordićevu izjavu osudila je i nazvala sramotnom Delegacija EU u BiH, kao i mnogi domaći zvaničnici političkog Sarajeva.

Haški sud je proglasio Kordića krivim i pravosnažno ga je osudio na 25 godina zatvora. Kordićeva je presuda bila pravna podloga za sledeću optužnicu, hercegbosanskoj šestorci (Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić), za udruženi zločinački pothvat pod vođstvom Franje Tuđmana s ciljem pripajanja Herceg-Bosne, Hrvatskoj.

Pero i Dario Kordić su bili jedni od utemeljivača HDZ-a Bosne i Hercegovine 1990 godine. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()