CIK: Na lokalnim izborima u BiH učestvuje 300 stranaka i nezavisnih kandidata

CIK je pozvala sve birače da provere rok važenja svojih ličnih dokumenata

27.06.2024. 12:35
  • Podeli:
Izbori u BiH_brojanje glasova_CIK BiH_Foto Denis Kapetanović Pixsell-1665740598779.webp Foto: Pixsell / Denis Kapetanović

Na lokalnim izborima u BiH, koji će biti održani 6. oktobra, učestvovaće 113 političkih stranaka, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 59 koalicija i devet lista nezavisnih kandidata.

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić je rekla da će na izborima učestvovati 300 stranaka i nezavisnih kandidata i da je to manje u odnosu na prethodne izbore 2020., kada ih je bilo 574.

“Od 55 stranaka kojima je overa odbijena, deset je uložilo žalbu. Sud je sve odluke CIK-a potvrdio”, rekla je Hadžiabdić.

Pažnju je skrenula na dva predmeta – Srpske demokratske stranke (SDS) jer nije podnela broj računa za finansiranje izborne kampanje te slučaj “Srpska radikalna stranka – dr. Vojislav Šešelj” jer je, prema mišljenju CIK-a, ta stranka trebalo da ukloni nedostatke u nazivu s obzirom na to da su zaključili da se, kako je navela, "u nazivu glorifikuje presuđeni ratni zločinac i tražili su da se ukloni ime Vojislav Šešelj u roku dva dana". Hadžiabdić je dodala da su prihvatili zahtev pa će na lokalnim izborima nastupiti kao SRS – Srpska radikalna stranka.

U slučaju preuranjene kampanje, rekla je, CIK će će reagovati po službenoj dužnosti.

Ona je pozvala sve birače da provere rok važenja svojih ličnih dokumenata te da ih blagovremeno zamene kako bi mogli ostvariti svoje biračko pravo na dan izbora, preneli su sarajevski mediji.

Hadžiabdić je najavila da će 1. jula biti organizovano žrebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, dodajući da će o detaljima biti odlučeno na sutrašnjoj sjednici CIK-a.

Prethodno je Sud BiH odbio žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koji je krajem maja ponovno priznao listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()