Crna Gora dobila pozitivan IBAR: Podgorica spremna za finalnu fazu pristupanja EU

Na konferenciji za novinare u Briselu, evropski zvaničnici su saopštili da je Crna Gora ostvarila značajan napredak i da je spremna za finalnu fazu pristupanja Evropskoj uniji (EU)

26.06.2024. 17:20
  • Podeli:
milojko spajić delegacija crne gore x@varhely-667c319f91e34.webp Foto: x@OliverVarhely

Crna Gora je danas dobila pozitivan Izveštaj o proceni ispunjenosti privremenih merila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Na konferenciji za novinare u Briselu, evropski zvaničnici su saopštili da je Crna Gora ostvarila značajan napredak i da je spremna za finalnu fazu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Premijer Crne Gore Milojko Spajić je uoči Međuvladine konferencije u Briselu rekao da je Crna Gora je pred ciljem i da će večeras svi proslaviti istorijski trenutak, prenose Vijesti.

 Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji čestitao je Crnoj Gori jer je ispunila privremena merila za poglavlja o vladavini prava i dobila pozitivan IBAR.

"Proces proširenja uspeva. Sada možemo početi sa merilima za zatvaranje. Naša posvećenost crnogorskom strateškom cilju članstva u EU je neupitna", rekao je Varhelji, napisao je Varhelji na društvenoj mreži Iks

 Uz ocenu da je ispunila prelazna merila u poglavljima 23. i 24, Vladi Crne Gore su danas u Briselu predstavljena završna merila za zatvaranje poglavlja koja bi vodila kraju pregovaračkog procesa za ulazak u EU.

Dobijanjem Izveštaja o ispunjenosti privremenih merila (IBAR) u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava ulazi se u fazu ispunjavanja konkretnih obaveza u cilju zatvaranja poglavlja.

To znači da država treba da unapredi postojeće stanje, uvede nedostajuće evropske standarde, poboljšava servis i usluge građanima.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()