Crna Gora: Uhapšen jedan od najtraženijih svetskih begunaca – 'kralj kriptovaluta'

Do Kvon stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, a potražuju ga Južna Koreja, SAD i Singapur, naveo je crnogorski ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić

23.03.2023. 15:00
  • Podeli:
kriptovalute_bitcoin_pixabay_mala_crop.jpg Foto: Pixabay

Crnogrska policija lišila je slobode lice za koje se sumnja da je jedan od najtraženijih begunaca, južnokorejski državljanin Do Kvon (Do Kwon), suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs sa sedištem u Singapuru, objavio je na Tviteru ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić.

Nekadašnji "kralj kriptovaluta", koji stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, lišen je slobode na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima. Njega potražuju Južna Koreja, SAD i Singapur, naveo je Adžić. Crnogorska policija, kako je dodao, čeka zvaničnu potvrdu identiteta.

Kvon (31) je u matičnoj zemlji optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala. Vlasti Južne Koreje su krajem prošle godine izrazile sumnju da se odbegli "kralj kriptovaluta" krije u Srbiji, penosi N1.

Južna Koreja je, kako je u decembru pisao Fajnenšel tajms, kontaktirala organe u Srbiji, uprkos činjenici da između dve zemlje ne postoji dogovor o ekstradiciji.

Ministarstvo pravde Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu, međutim, tada odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa da li su ih kontaktirali nadležni organi Južne Koreje povodom ovog slučaja i zatražili lociranje, hapšenje ili izručenje njihovog državljanina.

Odgovor je izostao i od Ministarstva spoljnih poslova Srbije, koje bi bilo prva adresa u slučaju da se Južna Koreja obratila Srbiji o ovom slučaju.

Ambasada Južne Koreje u Beogradu takođe nije odgovorila na upit RSE da li su se organi te države obratili nadležnim institucijama u Beogradu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()