Cvijanović: Ambasada SAD nije odgovorila ni na jedno Vučićevo pitanje

Umesto da su citirali Ustav i Dejtonski sporazum, oni su se pozvali na izjavu O' Brajana kao da je to neki izvor prava, rekla je Cvijanović

12.06.2024. 14:20
  • Podeli:
željka cvijanović reaktor-660c1dac804ae.webp Foto: UNA

Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cijanović izjavila je danas da pokušaji ambasade SAD u Sarajevu da ubede javnost da veću pravnu snagu ima nečija izjava od Ustava ''najbolje svedoči o duboko potcenjivačkom odnosu prema BiH''.

Ona je rekla da su se iz američke ambasade ''raspisali'', ali da nije videla odgovor ni na jedno pitanje koje je ambasadi prethodno postavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Srna.

''Umesto da su citirali Ustav i Dejtonski sporazum, oni su se pozvali na izjavu (Džejmsa) O' Brajana kao da je izjava bilo kojeg stranog ili domaćeg zvaničnika izvor prava'', rekla je Cvijanović i dodala da je Ustavni sud BiH ''nažalost donosio mnoge odluke pod direktnim uticajem stranog faktora a koje nisu bile u funkciji zaštite Ustava, već isključivo usmerene na stvaranje novog ustavnog ambijenta''.

Ona je istakla da je ''nered'' u Republici Srpskoj nastao zbog, kako je rekla, pojava koje su, hraneći političke apetite jednih, nastojali uporno da oduzimaju prava drugima.

Iz ambasade je takođe naveden stav da izjave predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsednika Skupštine RS Nenada Stevandića o zaključcima i planovima za razdruživanje RS predstavljaju "napad na Dejtonski sporazum i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine".

Na te tvrdnje predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovrio je rekavši da su Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane  nadležnosti centralnih vlasti i entiteta, i zatražio da konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

"Moje prvo pitanje za njih je kako, gde i od kada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima. Naime, tačkom 3 Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma, predviđeno je da sve državne funkcije ovlašćenja koja nisu izričito dodeljene institucijama BiH pripadaće entitetima", naveo je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()