Dan pobede u Banjaluci: Dodik i zvaničnici položili vence na spomenik stradalim borcima

Na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjaluci položeni su venci i cveće povodom obeželavanja 9. maja – Dana pobede nad fašizmom.

09.05.2023. 11:58
  • Podeli:
banjaluka una 1-645a13c6823f3.webp Foto: UNA

Vence i cveće položili su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana i predsedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, amabasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, predstavnici Grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane u Savjtu ministara, organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžinskog rata i SUBNOR-a, te brojni građani.

Obeležavanje ovog istorijskog događaja održava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se 9. maja u znak sećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke, čime je završen Drugi svetski rat u Evropi.

Drugi svetski rat bio je u istoriji čovečanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()