Dodik: Očekujemo četiri delegata u Domu naroda BiH

Formiranje vlasti na nivou BiH sa strankama opozicije iz RS bilo bi loše za BiH koja je neuspešna, nefunkcionalna i gotovo propala, smatra predsednik RS

28.11.2022. 14:48
  • Podeli:
Milorad Dodik_Foto Dejan Rakita Pixsell-1668608980085.webp Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Lider SNSD Milorad Dodik očekuje da ova politička partija ima četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, jer bi to, kako je rekao, bio najbolji način da se u ovom domu zaštite interesi Republike Srpske.

Dodik je rekao da prema onome što je razgovarano sa koalicionim partnerima SNSD to ne bi trebalo da bude problem.

"Ali, ne mogu reći sa sigurnošću imajući u vidu da su svi 'skočili' od regiona, SAD, Velike Britanije da razgovaraju sa svakim poslanikom i pokušavaju da slome njihovu volju", rekao je Dodik novinarima u Kotor Varošu.

On je rekao da su neki sinoć i pozvani u Beograd da u ko zna kakvom format razgovaraju sa nekim ljudima koji nisu vlast.

"Ambasador SAD u BiH hodao je po Republici Srpskoj i mešao se u unutrašnje strane, a u politički život se mešaju svaki dan. Britanci prete, prizivivaju, ohrabruju i šta sve ne i sve je ođednom postalo važno. Važno je zato što smo imali netačnu tvrdnju da je od pet delegata u Domu narodu nametnuto da je prosta većina četiri, iako matematika kaže da je to tri", rekao je Dodik.

On je ponovio da je zato važno da SNSD ima četiri kandidata da bi se tamo na najbolji način mogli zaštiti interes Republike Srpske što SNSD i radi.

Dodik kaže da lider SDA Bakir Izetbegović juče poziva opoziciju iz Republike Srpske da zajedno formiraju vlast na nivou BiH, što je matematički moguće, ali funkcionalno nikako.

"Videćemo, koalicija oko SNSD-a ima apsolutnu većinu u Republici Srpskoj pa će se videti šta je moguće, a šta nije", rekao je predsednik Republike Srpske.

On kaže da je Sarajevu potrebno da Republiku Srpsku okrivi za sve, odnosno za neke zastoje, ali da to neće uspeti.

"Vratite nas na Ustav BiH jer Republika Srpska neće BiH koja je suprotna ovom ustavu. Ako hoćete BiH, vratite se Dejtonskom sporazumu što smo jasno rekli i tu nema dileme", rekao je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska neće BiH kreiranu u ambasadama SAD i Velike Britanije, zemalja koje su uvek bile protiv Srpske i urušavali je do mere da ne može da postoji.

"Zar protiv Republike Srpske nije bilo uvođenje Oružanih snaga BiH, obaveštajne službe, Suda i Tužilaštva", rekao je Dodik i napomenuo da je i fiskalni sistem delom prenesen na nivo BiH, a da svega toga u Dejtonu nema.

Dodik je rekao je da bi formiranje vlasti na niovu BiH sa strankama opozicije iz Republike Srpske bilo loše za BiH koja je neuspešna, nefunkcionalna i gotovo propala.

Istakao je da Republika Srpska mora jedinstvom da se predstavi na nivou BiH.

"Najbolje bi bilo da se republički interesi zajednički predstavljaju na niovu BiH, a ne oni koji nisu dobili podršku naroda", rekao je Dodik povodom današnjeg sastanka predstavnika opozicije iz Srpske - SDS-a, PDP-a i liste "Za pravdu i red" sa rukovodstvom SDP-a BiH u Sarajevu na kojem će biti razgovarano o izboru delegata u Dom naroda BiH iz Srpske, te o formiranju vlasti na nivou BiH bez SNSD-a.

Kada je reč o saradnji SNSD-a i institucija Republike Srpske sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanovukovićem, Dodik je podsetio da institucije Srpske imaju saradnju i sa onima koji nisu iz SNSD-a.

"Banjaluka je grad koji traži da se rešavaju problemi. Ako opozicija misli da ne treba biti saradnje sa institucijama Srpske, onda će to biti na štetu Banjaluke", naveo je Dodik.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()