Dodik: Predlog Republike Srpske o rešavanju situacije u BiH upućen u Brisel

Rešenje koje predlaže Banjaluka podrazumeva da se 'konstatuje ono što stoji u Ustavu Bosne i Hercegovine'

18.07.2023. 13:32
  • Podeli:
Tan2023-04-1413255472_8 milorad dodik zoran zestic (1)-6439403eba912.webp Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predlog Republike Srpske za rešavanje situacije u Bosni i Hercegovini upućen je u Brisel i podrazumeva da se konstatuje ono što u Ustavu stoji, saopštio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

A, to je, ističe Dodik, da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, podeljena teritorijalno po principu 49:51 i da to treba uvažavati, kao što treba uvažavati konstitutivnost naroda.

"To je osnova na kojoj BiH može da ide dalje", poručio je Dodik u Banjaluci.

On je naveo da je u operativnom smislu predloženo da se stave na razmatranje sva otvorena pitanja, odnosno da se 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije zajedno rešava.

"EU očekuje da prihvatimo 14 preporuka i tri da usvojimo kao dokaz kretanja, ali mi smatramo da je to namerno izabrano, a da je namerno ostavljena jedna od preporuka koja govori o rešavanju problema stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Naše pitanje je logično – ako imate 14 preporuka u kojima to stoji, zašto ste izdvojili ove tri, a ovu niste", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()