Dodik: U Evropsku uniju nećemo ni u bavarskim pantalonicama, ni u kaubojskim čizmama

Politiku pre svega treba da definišu i sprovode srpski, bošnjački i hrvatski demokratski predstavnici

03.04.2024. 19:34
  • Podeli:
Milorad Dodik-65167e8796200.webp Foto: SRNA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da BiH u EU neće ući ni u bavarskim pantalonicama, ni u kaubojskim čizmamam već, kako je naveo, "samo ako suvereno i demokratski upravljamo procesima i odlučujemo o sebi".

Dodik je to poručio ministru transporta i komunikacija u Savetu ministara Edinu Forti, kao odgovor na njegov poziv da se političari u BiH dogovore o tome "ko vuče zemlju napred, a ko nazad".

Ocenivši poziv Fota "više nego besmislenim", Dodik poručuje da razume, da Forto i njemu slični imaju potrebu da potcenjuju sami sebe, ali "odluka da idemo ka EU i da nas EU poštuje kao partnera na tom putu nema mnogo veze sa SAD".

"Ilustracije radi, u EU nećemo ući ni u bavarskim pantalonicama ni u Marfijevim kaubojskim čizmama. Ući ćemo samo ako suvereno i demokratski upravljamo procesima i odlučujemo o sebi. Zato Forti preporučujem da se ne bavi bajkama, već suštinom od koje zavisi dalji kapacitet našeg političkog odnosa: Želite li da izađete iz gluve sobe u koju su vas Marfi i Šmit uvalili 26. marta ili ne? Zaključci Narodne Skupštine Republike Srpske su u tom smislu jasni. I za mene, kao demokratu, obavezujući", poručio je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Ministru Forti je odgovorio da se tu nema više u vezi s čim dogovarati. 

"Postoji samo opcija da se odredimo u vezi s tim da li želimo uključiti ili isključiti sopstveno pravo da odlučujemo u skladu sa demokratskim principima", naveo je Dodik.

Ističe da je svaki rezultat na putu ka EU koji je napravljen, bio rezultat takvog odlučivanja.

"Predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata su sedeli, radili, dogovarali se i išli dalje. Onda su neki, za račun tuđih geopolitičkih interesa, rešili da isključe sebe i da pogaze demokratiju. Umesto da nastave da rade posao za koji su izabrani, razumevajući legitimnu želju i svog, ali i drugih naroda u BiH, oni su iz prostora u kojem se međusobno čujemo pristali da ih Marfi i Šmit odvedu u gluvu sobu", naveo je Dodik i istakao da je "stvar u vezi s apelacionim sudom zapravo vrlo jasna".

Dodik ističe da Forto očito ne misli da Banjaluka treba da bude domaćin apelacionom sudu, jer je, kako pretpostavlja, ona sedište institucija Republike Srpske.

"Moj stav je da je lekovito i dobro za izgradnju međusobnog poverenja u BiH da što više zajedničkih institucija svoja sedišta ima na decentralizovan način. Takođe, važno je što su nam ministar inostranih poslova u Savetu ministara Elmedin Konaković nesvesno, a Edin Forto svesno obznanili da 'SAD imaju svoju agendu ovde', uveravajući nas, valjda, da u BiH drugi mogu imati svoju agendu, a mi koji u njoj živimo i koje biraju naši građani to ne možemo", poručio je Dodik.

Za njega, ističe predsednik Republike Srpske, politiku ovde pre svega definišu i sprovode, srpski, bošnjački i hrvatski demokratski predstavnici.

"SAD i druge države imaju ambasade, koje su dobri gosti kada poštuju našu demokratiju i vrlo bezobrazni kada misle da imaju pravo da odlučuju umesto miliona građana. Za kraj, čuli smo i to da će nam američka administracija pomoći u vezi s evropskim putem", naveo je Dodik.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()