Dodik: Vučić učinio mnogo dobrog i za Srbiju i za RS i za srpski narod

On je izjavio da je zahvalan Mađarskoj jer ima dovoljno razumevanja za nacionalni identitet, ali i da je ostala gotovo usamljena u Evropskoj uniji na tom poslu

19.08.2023. 21:12
  • Podeli:
Tan2023-01-0913220101_7 Milorad Dodik Tanjug Strahinja Aćimović-63fdf5be22b8f.webp Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na obeležavanju Preobraženjenja gospodnjeg u Sentandreji da se čovek, a pogotovo državnik meri po onome šta ostavi iza sebe, ono što je opipljivo, a za predsednika Srbije Aleksandra Vučića sigurno možemo reći da je mnogo dobrog učinio i za Srbiju i za Republiku Srpsku i za srpski narod gde god da se on nalazi.

On je rekao da je zahvalan Mađarskoj jer ima dovoljno razumevanja za nacionalni identitet, ali da je ostala gotovo usamljena u Evropskoj uniji na tom poslu.

Dodik je istakao da je Mađarska jedina država u Evropskoj uniji koja smatra da ima pravo da zadrži tradicionalne vrednosti i da "ako je Evropska unija zemlja slobode i zemlja pravih vrednosti onda država kao što je Mađarska treba da ima pravo da odabere, a ne da bude poslušnik".

Prema njegovim rečima, to je ista politika koju vodi i Republika Srpska.

"Mislim da je jednako časno boriti sa za tradicionalne vrednosti porodice jer bez nje nema ni države, a u krajnjem nema ni crkve, a ni vere, a to znači da smo na pravom mestu bez obzira na to koliko neki jaki, moćni i veliki iz svog razloga nama govore da to nije tako", poručio je Dodik.

On je kazao da je Republika Srpska sastavni deo Bosne i Hercegovine, da je stvorena 9. januara 1992. godine sa namerom da bude nezavisna država, a da je tak na kraju rata igrom velikih i moćnih saterana da prihvati da uđe u konfederalni-federalni odnos u BiH u kojoj je RS bila jedan od sastavnih delova sa jasnim državotvornim elementima sem međunarodnog priznanja u vidu stolice u Ujedinjenim nacijama.

"Republika Srpska je tim ugovorom, Ustavom Bosne i Hercegovine dobila sva obeležja države. Svih ovih godina od 1995. do danas, Amerikanci, jedan deo Evropljana, u ovom trenutku prednjače Nemci, učinili su sve da degradiraju poziciju Republike Srpske, da je dovedu u poziciju da je prazna ljuštura, da se jednog dana Srbi nezadovoljni praznom ljušturom odreknu nje same i da naravno prepuste resurse i vlast Bošnjacima, muslimanima koji su se tokom rata nazvali Bošnjacima", naveo je Dodik.

On je rekao da se RS suprotstavlja tome, da želi da dobije ono što piše u ugovoru, a da su im oni poslali čoveka koji se zove Šmit, koji nije verifikovan i koji nije postavljen u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti kako je to rečeno.

"On je ušao u Bosnu i Hercegovinu i rekao: Ja sam visoki predstavnik. Njega je poslala Merkelova na svom odlasku kao njenog sardnika koga nije mogla da uposli nigde u Nemačkoj i onda ga poslala da nama zagorča život. Taj isti nije prihvaćen u Savetu bezbednosti i protiv njega su glasali Rusija, Kina i nije bilo saglasnosti, on nije imenovan, on ne može da deluje kao visoki predstavnik", naglasio je Dodik.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()